Chcete si přidat jídlo? Takzvaný nachservis už není obvyklý, říká Ladislav Špaček

Jak se popasovat s některou přílohou na talíři je leckdy oříšek. Porcujete brambory nožem? Jak je jíst způsobně má svoje překvapivá pravidla.

Dnes už v restauracích není obvyklé, že bychom si mohli takříkajíc nechat přidat. Odborně se tomu říká nachservis. To znamená, že si ještě přidáme další porci téhož chodu, který jsme právě dojedli.

Nicméně doma je to možné. Když vidíme, že pokrm hostům chutná, tak jim nabídneme, kdo si chce ještě přidat. To potěší obě dvě strany, jak hosty, že si ještě dají dobré jídlo, a potěší to i hospodyni, která vidí, že hostům chutná. A to je pro ni velká odměna.

Určitě nezapomeneme na nachservis u nedělního oběda u tchyně. Tu si musíme předcházet, proto jídlo vždycky pochválíme, ať bylo jakékoliv. Vždycky ještě dáme najevo, že bychom si rádi přidali, protože ‚Takovou pochoutku už jsem ale dlouho nejedl, maminko‘, uzavírá Ladislav Špaček.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.