Nové Centrum duševní rehabilitace v Berouně nabízí komplexní léčbu psychických nemocí i nová pracovní místa

21. červen 2023 10:00

Rehabilitační nemocnice Beroun otevřela Centrum duševní rehabilitace. Nové psychiatrické pracoviště má poskytovat komplexní léčbu psychických onemocnění a nabídne i několik druhů terapií, které zatím v Česku nejsou dostupné. Více informací přináší reportér Jakub Vik.

Centrum duševní rehabilitace pojme v plném provozu přes 200 pacientů v lůžkové části a nabídne 300 pracovních míst zdravotnickému a dalšímu personálu. K léčbě využije i řadu speciálních druhů terapií. První pacienti nastoupí v průběhu července.

„Tady je prostor, který je určený pro virtuální realitu. Tím se simuluje nějaká situace, které se obávám, hlavně strach,“ popisuje garant terapeutických programů Centra duševní rehabilitace Ján Praško jednu z nových místností s moderní technologií. Virtuální realita se využívá například k léčbě úzkostí z cestování tramvají, letadlem nebo třeba strachu z výšek.

Využívat zde budou taky tzv. fototerapii, tedy léčbu světlem, gastroterapii, kde se pacienti naučí zlepšit stravovací návyky anebo muzikoterapii. „Člověk tady může poslouchat nějakou hudbu, která navozuje emoce a pak o ní mluvit,“ vysvětluje Praško.

Komplexní léčba hrazená z pojištění

Klíčová je podle náměstka ředitele pro oblast duševního zdraví berounské nemocnice Martina Hollého komplexnost léčby. „Dává nám dává možnost a v tom je ta unikátnost, naplánovat terapeutický program pro pacienta velmi intenzivně.“

Centrum duševní rehabilitace v Berouně

Zařízení bude poskytovat akutní ambulantní i stacionární psychiatrickou péči pro takřka všechny psychiatrické diagnózy od závislostí přes poruchy nálady až po fobie. Služby budou hrazené ze zdravotního pojištění. Otevře se i možnost příplatku za vyšší komfort ubytování. Centrum duševní rehabilitace bude mít kapacitu zhruba 200 lůžek.

„Bude nabízet péči pro dětské a adolescentní pacienty, což je zásadní. A je to i vzor pro další zařízení. Jsem velmi rád, že vznikají ze soukromých peněz. Psychiatrie není vnímána jako obor, který by byl ekonomicky zajímavý pro soukromého podnikatele,“ uvedl při slavnostním otevření centra ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.

Rehabilitační nemocnice Beroun je součástí AKESO Holdingu Sotiriose Zavalianise, který v minulosti získal titul podnikatele roku ve středních Čechách.

autoři: Jakub Vik , JMys | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio