Nové směry v péči o zahradu, stavebnictví a chovatelství

9. listopad 2013

Řekli jsme si o nových směrech v péči o zahradu, např. jak se na zahradu dívat z důsledků povodní a dlouhotrvajících dešťů. Aco budoucnost chovatelství? Dozvěděli jste se, jaké trendy mohou v chovatelství za deset let převládnout.

Nové směry v péči o zahradu
Určitě všichni máme v paměti rozsáhlé povodně, které naší zemi v posledních letech postihly. Je to nejen problém dlouhotrvajících dešťů, které mají větší intenzitu, ale také zásahů do přírody v oblasti zemědělství. Na tom se ostatně shodují mnozí odborníci. Budou protipovodňová opatření budoucností mít vliv i na nové směry v péči o zahradu? Na to se Markéta Vejvodová ptala zahradní specialistky Jany Novákové ze společnosti Janiny zahrady.

Internationale Pflanzenmesse, mezinárodní, zahradnický, květinářský a floristický veletrh

Astronomie za deset let
Vymožeností techniky využívá také astronomie. V čem a jak právě technické novinky ovlivní bádání astronomů v období následujících deseti let? Nad tím jsme se krátce zamysleli. A také nás zajímalo, jakými proměnami může projít amatérské hvězdářství do roku 2023. O své názory se s námi rozdělil místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan. Ptal se ho Jan Zítka.

Nejstudenější známá hvězda ve vesmíru, hnědý trpaslík WISE 1828+2650, v představě výtvarníka
0:00
/
0:00

Budoucnost ve stavebnictví
Pokud se zajímáte o trendy ve stavebnictví, víte, jak rychle se vyvíjejí stavební materiály a jak je tento trh doslova naplněn nejrůznějšími novinkami, které nám urychlí nejen práci, ale také sníží spotřebu i komfort. Jak se ale bude stavět v budoucnosti a jak dalece náš stavební průmysl ovlivní Evropská Unie? Na tyto otázky se ptala Markéta Vejvodová stavebního specialisty Radka Kachlíka.

Rekonstrukce Machoňovy pasáže v Pardubicích
0:00
/
0:00

Chovatelství v roce 2023
V chovatelské rubrice se také zaměříme na budoucnost. V čem se může změnit chovatelství u nás do roku 2023? Jaké trendy zřejmě převládnou ve městech a na vesnicích? Která zvířata si především budeme pořizovat? Poslechněte si, jak to vidí zooložka Romana Anděrová. K ní nás pozval Jan Zítka.

Králík
0:00
/
0:00

Dobrá rada na závěr:
Při pečení kachnu nebo husu potírejte mlékem, aby zezlátla. Těsně před dopečením drůbež polijte sklenicí vody a bude nádherně křupavá.

Spustit audio