Nučický Kahan, přehlídka amatérských divadelních souborů, zve letos na muzikál, komedii i monodrama. Jeden z herců na přehlídku přiletí dokonce až ze Švédska

26. září 2022, aktualizováno

Ochotnický spolek ŽUMPA (Žebravé UMělecké PAnoptikum) z Nučic existuje už dvacet let. Za tu dobu uvedl víc než 300 divadelních představení. Nučičtí ochotníci patří mezi nejaktivnější amatérské divadelní soubory v republice. Pravidelně se účastní soutěžních přehlídek amatérského divadla a jsou součástí výběrových divadelních festivalů, kde účinkují společně s profesionály. Sami také jednu přehlídku pořádají. Jmenuje se Nučický Kahan.

Historie Nučického Kahanu se začala psát v roce 2014. Za osm předchozích ročníků se z přehlídky stala jedna z největších divadelních akcí nejen v regionu, ale dostává se do podvědomí lidí z celé České republiky. Od roku 2018 je výběrovou přehlídkou. Jejím dramaturgem je Jakub Pilař. Společně s principálem spolku ŽUMPA Martinem Kozákem vybírají ta nejzajímavější představení, která měli možnost v předchozí divadelní sezóně shlédnout.

A proč Nučický Kahan? Název odkazuje na hornickou historii obce Nučice. A kahan je také symbolem světla, které je nezbytné nejen v dolech, ale také v divadle.

Na co se mohou těšit děti

Důležitou součástí přehlídky je program pro děti a mládež. Děti z místní školky se mohou těšit na loutkovou pohádku. Pro žáky osmých a devátých tříd základní školy bývá připravený program navazující na povinnou četbu. Dětem bude letos věnovaný také sobotní dopolední program. 8. října mohou přijít na loutkovou pohádku Tři medvědi a drzá Máša, na výtvarné dílny a také na pohádkové představení Mon dieu! od talentovaných žáků ZŠ Třebotov.

Hlavní program přehlídky je ale pro dospělé a je žánrově rozmanitý. K vidění bude muzikál (Adéla ještě nevečeřela, Divadlo Radar), historické drama (Mařka, Divadlo Máj), komedie (Píseček, OS ŽUMPA), mladé divadlo (Barborka: Kresby z Ještědí, DS Notdis), série monologů (Několikrát do černého, DS Ragueneau), monodrama (Všechny báječné věci, DS Navenek) a na závěr vlastně tak trochu od všeho (Sherlock Holmes - Zrození zla, Suchdolský divadelní spolek SUD).

9. ročník přehlídky Nučický Kahan se koná v Lidovém domě v Nučicích od 6. do 8. října 2022. Vstupné je dobrovolné a pořádající Ochotnický spolek ŽUMPA pro diváky chystá také bohaté občerstvení. Přijeďte se podívat.

Spustit audio