Nymburk si nový krytý bazén zaslouží, říká nymburský starosta Tomáš Mach

12. duben 2022

Hostem pořadu K věci byl starosta Nymburka Tomáš Mach (Nymburk s klidem).

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořil Tomáš Mach o uprchlické vlně z Ukrajiny, o projektu stavby nového krytého bazénu a koupi krytého zimního stadionu městem.

V Nymburce je v současné době asi kolem 391 uprchlíků z Ukrajiny. "Z těchto necelých 400, jsou to většinou maminky s dětmi. Nabídli jsme jim je samozřejmě jako město nějaké ubytovací možnosti, ale vesměs jsou ubytovaní v soukromých sférách," uvádí starosta, podle kterého bude případně, z kapacitních důvodů, problematické začlenění dětí do škol. Zastupitelstvo města už pracuje s různými variantami, jak to vyřešit. Velkou neznámou totiž zůstává, jaký bude ve skutečnosti počet uprchlíků k 1. září.

Aktuálně řeší Nymburk také dvě velké investice. Stavbu nového krytého plaveckého bazénu, kde náklady zatím činí kolem 385 milionů korun, a koupi krytého zimního stadionu. Ten je ve velice špatném technickém stavu a náklady na jeho rekonstrukci se odhadují kolem 200 milionů.

Poslechněte si celý rozhovor v audioverzi.

autoři: Tomáš Pancíř , JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.