O akademii třetího věku je veliký zájem, říká šéf krajského Vzdělávacího institutu

29. březen 2022

Hostem pořadu K věci byl ředitel Vzdělávacího institutu Středočeského kraje Jiří Holý.

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořil Jiří Holý o kurzech pro začleňování dětí s odlišným mateřským jazykem do výuky, fungování Vzdělávacího institutu nebo akademii třetího věku.

„V roce 2010-11 jsme přišli s myšlenkou vzdělávání seniorů a vymysleli jsme specifický projekt, začínali jsme ve třech městech. Po deseti letech je těchto měst už 13. Od podzimu připravujeme další město – Čáslav. Každoročně projde našimi workshopy zhruba tisícovka seniorů. Dáváme jim na výběr z velmi širokého spektra témat. Zhruba dvě třetiny témat se týkají historie,“ popisuje jednu z hlavních oblastí, na které se Vzdělávací institut Středočeského kraje zaměřuje, jeho ředitel Jiří Holý.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioverzi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.