O alkoholu s Kateřinou Cajthamlovou: Mýtus o vitamínu B v pivě a tři alkoholické lži

29. prosinec 2023

Blíží se oslavy příchodu nového roku a s tím přichází i zvýšená konzumace alkoholu. Setkáváme se s více lidmi, přáteli, sousedy, s kterými si budeme chtít přiťuknout. Lze se na to nějak rozumně připravit?

„Pojem alkoholismus, to znamená závislost na alkoholu, byl použit poprvé v roce 1849, ale až o sto let později se začalo mluvit o medicínském problému. A o dalších padesát let později se najednou říká, že bychom si měli dávat pozor i na malé dávky alkoholu. Zdravotní panák po ránu se zásadně nedoporučuje,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová.

Poruchy, které působí alkohol, jsou spojené s přímým účinkem na centrální nervový systém. „Největší paseku dělá dopamin, který zostřuje schopnost racionálních úvah a myšlení. Alkohol způsobuje útlum serotoninu, což je překvapivé, protože my si myslíme, že pijeme na dobrou náladu, ale daní za to je potom šíleně špatná nálada dvojnásobně dlouhou dobu,“ varuje lékařka.

Typy konzumentů alkoholu

Problémy v těle dělají metabolity alkoholu. Záleží na množství a typu alkoholu a jaký typ alkoholika jsme my:

  • Typ alfa – problémové pití k potlačení tenze a úzkosti.
  • Typ beta – příležitostný abúzus, časté pití ve společnosti, ne vždy se opije.
  • Typ gama (anglosaský typ) – preferuje pivo.
  • Typ delta (románský typ) – preferuje víno. Chronicky konzumuje, udržuje si hladinku bez známek opilosti.
  • Epizodický abúzus (kvartální alkoholik) – určitý čas abstinuje, pak se ‚zlije‘. „Výsledkem je, že se dostane do hypnotického až narkotického typu, a dojde k výmazu paměti. Proto se říká, že má někdo dutou hlavu. Je to takový malý ‚delete‘ mozku, lidově ‚okno‘. A to už je známka vyššího stádia závislosti. Říká se, že v okamžiku, kdy člověk zažije první ‚okno‘, měl by přestat pít,“ vysvětluje lékařka.
Alkohol

Alkoholové fáze

S přibývajícím alkoholem v těle se mění nálada a projevy chování.

Do 2 g na kilo – excitační stadium. Dochází ke stimulaci, klesá rozumová kontrola, snižují se zábrany. Sedmdesátikilový člověk se do něj dostane konzumací 0,7 l bílého vína nebo 7 desetistupňových velkých piv nebo 17 malých panáků v průběhu celého večera.

2 g na kilo – hypnotické stadium (střední opilost). Zpracování do paměti se ztrácí, reflexy jsou omezené, člověk už moc neví, co dělá a co říká.

Více než 2 g na kilo – narkotické stadium. Člověk padá ze schodů, mívá ‚okno‘

Nad 3 g na kilo – dochází k intoxikaci. „Pro šedesátikilového člověka, který není zvyklý pít, je to život ohrožující hranice. Pokud by na ex vypil litr bílého vína nebo 9 desetistupňových velkých piv nebo 11 velkých panáků, mohl by zemřít,“ varuje lékařka.

„Celý organismus se alkoholu snaží zbavit. Játrům a ledvinám bychom proto měli pomoct tím, že budeme pít hodně vody. Pomáhá i zvýšená konzumace sacharidů, které dodávají energii na to, aby se tělo alkoholu zbavilo. Kocovina odeznívá relativně dlouho, počítejte tak 4 až 5 dní.“

Pivo a vitamín B

„Je to trochu mýtus. Pivo trošku vitamínu B sice obsahuje, ale na detoxikaci ho potřebujeme dvakrát tolik. Z dlouhodobého hlediska pijáci piva mají deficit. To se projevuje obrnou okohybných svalů čili šilháním a potížemi zaostřit. Když dochází i k poruchám rovnováhy, je to známka toho, že byl intoxikovaný mozeček a zvyšuje se riziko vzniku epileptických záchvatů. Proto se těmto lidem odebírá řidičák,“ konstatuje lékařka.

„Během oslav, kde se přípitku nechcete vyhnout, by si měli dát pozor zejména diabetici, lidé s epilepsií, depresivní lidé (alkohol je dysforická droga, z dlouhodobého hlediska zhoršuje deprese), lidé s polyneuropatií nebo jakoukoli formou onemocnění mozku, lidé se žaludečními problémy nebo lidé, kteří berou aspirin a podobné léky,“ vyjmenovává lékařka. „Pokud berete léky, v den oslav je nevysazujte, ale udělejte si od alkoholu rozumný časový odstup a konzumujte ho jen v malé míře.“

V průběhu večera pak lékařka doporučuje prokládat přípitky dostatečným množstvím vody nebo minerálky, neuškodí výjimečně ani trochu tučného jídla, které mírní účinky alkoholu.

Tři alkoholické lži

  1. Dám si jenom jedno
  2. Dám si ještě jedno a nechám toho
  3. Od zítřka nepiji

Proč ženy zvládají alkohol hůř než muži? Jak se mohou projevit potíže s játry? Poslechněte si v pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou, kde uslyšíte i vtipné alkoholické historky Miroslava Donutila a Evy Holubové.

Spustit audio