Obec Svatý Jan pod Skalou navštívilo pět císařů. Přilákala je léčivá voda ze studánky poustevníka Ivana

Poutní areál Svatý Jan pod Skalou s kostelem Narození sv. Jana Křtitele a jeskyní sv. Ivana byl letos v červenci prohlášen národní kulturní památkou. Vede tudy Svatojakubská cesta napříč Evropou a ze skály nad vesnicí je neuvěřitelně krásný výhled.

 

 

 

Svatý Jan pod Skalou se pozornosti návštěvníků těší už od 15. století.  Mířili sem obyčejní lidé i panovníci. Mezi nejvýznamnější návštěvy patřil císař Matyáš v roce 1613. Další císař Leopold I. tady v roce 1657 osobně položil základní kámen ke stavbě nového kostela. Místo navštívila Božena Němcová, bratři Mánesové i Karel Hynek Mácha. Část dětství tady strávili i bratři Čapkové. Na počátku 20. století totiž v klášteře vznikly vodoléčebné lázně a tatínek bratří Čapků zde kolem roku 1910 působil jako vrchní lázeňský lékař. 

Slavné bývaly zdejší Svatojánské poutě. Jejich tradice přetrvala až do poloviny 20.století, kdy se je nastupující komunistický režim snažil potlačit. Romantická vesnice obklopená lesy a skalami je oblíbená dodnes.  Hlavně o víkendu tady potkáte davy turistů a cyklistů. Návštěvu obce můžete začít například v bývalé škole, ze které je nyní malé muzeum. 

„Místo je to významné jak historicky, tak architektonicky.  My se tady snažíme od roku 1991, kdy byla založena Svatojánská společnost, zvelebovat zdejší památky. První na řadě byl kostel a později pozůstatek kláštera,“   vzpomíná předseda Svatojánské společnosti Jiří Ševčík. „Bylo to tehdy v hrozném stavu, protože v 50. letech tady byla věznice a tábor nucených prací.“  Od roku 1955 až do roku 1985 se zde zabydlela policejní škola pro výchovu nových příslušníků STB.  V roce 1994 byl klášter navrácen církvi a Svatojánskou kolej teď obývají budoucí učitelé z Vyšší odborné školy pedagogické. 

Zatímco klášter je pro veřejnost nepřístupný, kostel bývá otevřený i pro turisty. Nenápadnými dvířky projdete z kostela až do labyrintu skalních chodeb. „Jeskyně svatého Ivana je vlastně ta největší pozoruhodnost, kterou tady máme,“ vysvětluje Jiří Ševčík. „Je to krasový útvar, který vznikl v travertinovém masivu a postupně byl mnichy zdejšího kláštera dotesán do podoby skalního kostela. A je tady mnoho stop, které odkazují na pobyt prvního českého poustevníka svatého Ivana.“ 

Hned pod oknem Ivanovy jeskyně vyvěrá silný Pramen svatého Ivana. Přístup ke studánce hlídá socha sv. Ivana. Voda ze zdejších pramenů byla stáčena do lahví a prodávána jako minerální voda „Ivanka“. Dnes si sem lidé z okolí jezdí natočit vodu do lahví. 

Další zajímavosti z historie Středočeského kraje si přečtete na webových stránkách www.slavime100let.cz. Najdete tam tipy na výlet i příběhy slavných Středočechů.

Spustit audio