Obezita a zápach

28. červenec 2011

Jaké problémy může s sebou nést obezita, co se týká zápachu (z úst, pot, plynatost). Proč mají obézní větší problémy? Souvisí to jen s objemem nebo i s jídelníčkem, nedostatkem pohybu, stresem? Jak se zápachu zbavit?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrteční odpoledne, hodina odpoledního Regionu za námi, je po čtrnácté hodině, tudíž začíná Hubněte zdravě a ve studiu sedí ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Doktorka Kateřina Cajthamlová a Patrik Rozehnal.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, a také jsme tu oba. Můžeme si povídat i s vaší účastí a dnes na téma obezita a zápach.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co myslíte, Patriku, teď jsem zcela zvědavá, co odpovíte na tuto moji otázku. Myslíte si, že my dva, jak tu takhle sedíme, že nějak páchneme?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já myslím, že určitě. Rozhodně jsme páchli do studia v tuhle chvíli. Ale každý určitě. Já mám někdy pocit taky, když je léto a je vedro, že zapáchám. Ale mám pocit nebo ověřeno spíš, že si to někdy i lidé myslí, že sami sebe občas i cítí, ale druzí ne. Ovšem, když už to překročí tu hranici, na což chci dnes narazit, tak potom chci i zjistit, třeba z čeho ten zápach může být a jak ho můžeme změnit.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych jenom chtěla upozornit, že v létě v tramvaji páchne skoro každý. A proto já docela často radši chodím pěšky, protože ta směs toho potu, plus těch různých deodorantů, kdy každý je úplně jiný, tak to je někdy opravdu hrozné. Já si pamatuju, že kdysi dávno jsem se bavila s jednou Francouzkou, která říkala, že správný vlastně zápach nebo vůně ženy je žádná vůně, to znamená žádná intenzivní výrazná vůně. A takhle vlastně nevoní nebo neprojevuje se člověk, který je zdravý, člověk, který není obézní a člověk, který například mimo jiné má v pořádku zuby. Věděl jste to?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No od zubů je často zápach z úst bývá problém.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, a to je přesně ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A bývá problém to také dotyčnému říct třeba. Protože to netuší.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Víte, já mám pocit, že říct někomu, poslyš, ty nějak páchneš, že to je obecně problém. Proto já jsem tím začala, protože nejlépe se střílí do vlastních řad. Takže v klidu, milí posluchači, vzhledem k tomu, že my s Patrikem za prvé si čistíme zuby, za druhé nemáme kazy, nemáme paradentózu a nemáme vlastně žádné možná zbytky teďko po obědě, tak nám naštěstí z úst nepáchne. Ale spousta lidí netuší, jak moc už jsou na to zvyklí, že vlastně neustále cítí ten svůj pach z úst a tak už vůbec nevědí, že i cítí to samé okolí. Tady bych chtěla říct, že muži obecně jsou na tom trošku lépe než ženy, protože muži špatně nebo hůř rozlišují čichové vjemy. Ženy je rozlišují daleko víc. Čili někdy se může stát, že pán si připadá, jakože je krásně umytý a úplně úžasný, ale dáma říká, hele, kdypak jsi si tu košili měnil, protože ona to cítí lépe. Ženy mají prostě jemnější čich. Takže pánové by měli na to dbát. To, že vlastně zápach z úst mohou působit zuby, to je jenom jedna část. Druhou věc, co může působit zápach z úst je kyselý obsah žaludeční. To znamená, někdo, kdo je například lačno, dlouho nejedl, nebo někdo, kdo má třeba náběh na žaludeční vředy nebo například má v žaludku bakterie helikobaktera, tak má zvýšenou kyselost žaludeční, tak těmto lidem může páchnout z úst. Je to potom takový ten kyselý zápach. Opět ti lidé to už nemusí vůbec vnímat, protože to mají vlastně celý den. To je tedy téma. Já honem rychle ještě řeknu, co třetího může působit zápach z úst, a to je chronické plicní onemocnění. To znamená, když někdo má například zánětlivé onemocnění plic, ať už se mu, říká se tomu bronchiektazie, hromadí vlastně hnis a hlen v průduškách, anebo má třeba chronický zánět dutin nosních, tak může v obou těchto případech mít zápach z úst. Samozřejmě on sám to nemusí už cítit, jak jsme říkali.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Obezita a zápach. Dohromady dáváme tyto dvě věci a hledáme vztah mezi nimi v seriálu Hubněte zdravě. Ano, i tak to s tím souvisí. Na mé otázky odpovídá doktorka Kateřina Cajthamlová. Já tuším, že budeme pokračovat v tom výčtu, co všechno může způsobit ten zápach. Nicméně chtěl bych poukázat i na to, že bychom měli potom začít řešit, jestli souvisí ta obezita i s třeba s intenzitou takového zápachu, jestli to roste nějak společně, je to ve vztahu, anebo ne.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Víte, tady je jedna taková věc. Vzhledem k tomu, že obézní člověk velmi často začíná mít například zvýšenou hladinu cukru v krvi, velmi často obézní člověk drží dietu, to znamená, že právě ten kyselý zápach z úst. Velmi často ti lidé, kteří mlsají místo jídla, čili jedí to velké množství sladkostí, pijí sladké nápoje, třeba džusy různé, vlastně jedí spoustu tučných potravin, které jim třeba poškozují i žaludek, tak těmhle všem lidem prostě páchne z úst daleko víc než třeba lidem, kteří tyhle ty zlozvyky nemají. Další, co se může stát, je, že vlastně tomu člověku, který třeba má cukrovku a má už velmi vysoké hladiny cukru v krvi a ještě třeba o své cukrovce neví, tak kolem něj je takové zvláštní ovocné aroma. Ten člověk vlastně, jeho vydechovaný dech už páchne acetonem. Takže u té obezity bývá často ten zápach z úst, nebo změny pocení a zápachu potu důležitý vlastně ukazatel toho, jak se ten zdravotní stav vlastně horší.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nakousli jsme tu pocení. S tou obezitou, když to řeknu laicky, s objemem a třeba s převislými nějakými částmi i těla, jsou záhyby, kde se člověk potí víc, potí se i jinak třeba, nebo víc na těch místech právě s těmi záhyby, nebo přichází s tím i problémy, že to pocení je rozloženo jinak na tom těle?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Za prvé, si musíme uvědomit, že v závislosti na tom, jak moc je ten člověk obézní, tak on vlastně nese větší zátěž. Čili každý pohyb může být provázen pocením, protože už je nadměrný ten pohyb. Je to stejné, jako kdybychom se my štíhlejší pohybovali celý den s batohem, který třeba váží dvacet kilo. Každý pohyb by samozřejmě vyžadoval větší energii. To znamená, že bychom se víc potili. Další věc, kterou vlastně obézní pozoruje, je přesně to, o čem jste mluvil, že pod těmi kožními záhyby je to pocení výraznější. Navíc udržovat tělesnou čistotu vlastně během celého dne má ten člověk těžší, protože ty záhyby, to jsou jakési niky, kde se jednak víc daří plísním, může se tam dařit bakteriím, vzniká tam tření té kůže těch dvou kožních laloků o sebe, což zase porušuje integritu kožního povrchu, zase to je něco, kam ty plísně snáze vlezou. Navíc, pokud ten člověk má třeba vyšší hladinu cukru v krvi, zase i tím potem se může vylučovat větší množství vlastně i těchhle těch látek. Ta kůže potivá je sladší, takže zase se tam snáze uchytí všechny možné mikroorganismy. Tohle to působí zápach, ten zápach je takový sladký. Je to docela dobře rozeznatelný. Ti lidé mají i takový zažloutlý pot. Je to způsobeno tím, že někdy vlastně má ten člověk tak velké množství tuků v potravě, že zase se mění úplně kvalita potu. Ten pot je kyselejší, barví oděv, odbarvuje oděv. Že všechny tyhle ty věci zase jsou důležitou známkou toho, že ten člověk není zdráv. Další věc, která může u těch, kteří jsou obézní, působit problém, je, že oni většinou méně pijí. A v okamžiku, kdy ten pot je koncentrovaný, opět ten zápach je výraznější. Další, co dělá změny té vůně potu, jsou hormonální změny těch lidí. To je zajímavé, že byl dělaný takový pokus, že se nechali lidé vyšetřit z hlediska svého imunitního spektra. Potom cvičili, potili se. A lidé, kteří měli příbuznou, podobnou vlastně skladbu toho imunitního stavu svého, tak ti si navzájem páchli, zatímco ti, kteří měli velmi vzdálené spektrum těch imunitních, vlastně měli tu imunitu každý úplně jinou, tak ti voněli. Říká se, že je to možná proto, aby se lidé vlastně společně scházeli ti, kteří mají hodně vzdálené vzorce svého imunitního systému, protože pro to dítě je to výhoda. Takže chci jenom říct, že opravdu ta vůně nebo pach potu nemusí jenom souviset se zdravotním stavem, ale i se stavem imunitního systému a celkovým stavem toho člověka.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ještě pár minut nám zbývá řešit dnes v seriálu Hubněte zdravě zápach v souvislosti s obezitou. Dotkněme se i toho, že zápach souvisí i s plynatostí občas. Mívají tenhle problém obézní častěji nebo ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak tady je zajímavá jedna věc, většinou obézní lidé tím, že konzumují potraviny, které jsou méně objemné, ale energeticky velmi vydatné, tak mají menší množství stolice. Většinou konzumují potraviny sladké, tučné, kde není příliš mnoho vlákniny. To znamená, že to střevo se vyprazdňuje pomaleji, je tam menší množství stolice a je tam často úplně jiná výbava bakterií. Někdy v tom střevě se právě uchycují plísně, kterým tohle to vyhovuje, že v tom střevě není žádný velký pohyb. Zároveň se ty plísně třeba živí zbytky cukrů, které se v té stolici ještě při té enormní nějaké konzumaci mohou vyskytovat. Takže ve všech těchto případech se výrazně vlastně potom mění i zápach toho odcházejícího plynu. Člověk, který jedl tímhle tím způsobem a začne jíst vlastně tu vlákninovou bohatou stravu ve větším objemu a začne víc pít, tak v první fázi takovéhoto stravování vlastně poskytne tomu střevu velikánskou zátěž. Protože najednou tu potravu je potřeba kousat, ta se posunuje, peristaltická vlna je objemnější a to střevo, které je zesláblé tou předchozí chybnou stravou, tak vlastně na to reaguje docela neuroticky nadýmáním. Navíc se tam mění skladba bakterií. Některé bakterie nás opouštějí, jiné bakterie zase přicházejí. Víme to z těch známých jogurtů probiotických, které vlastně obsahují ty mléčné bakterie, které jsou pro střevo dobré, než se tam vlastně ty všechny kolonie těch různých jiných typů bakterií vymění, tak to může nějakou dobu trvat. To znamená, že ten člověk vlastně tou plynatostí a těmi páchnoucími větry může víc trpě v začátku změny svého stravování. Navíc se taky začne pohybovat, což rovněž rozpohybuje třeba páteř, změní se nějakým způsobem do té doby špatné nervové vedení. To střevo začne pracovat pravidelněji a může se to projevovat vlastně i tím, že pak ten člověk má větší a někdy i hlasitější únik plynu. Tímhle by se žádný člověk, který chce zhubnout, neměl nechat odradit. Pomoc je vlastně trošičku třeba tu vlákninu víc déle žvýkat. To znamená to ovoce, zeleninu kousat pomaleji, nezapíjet vodou, nehltat. Samozřejmě hltání a pití třeba bublinkových nápojů je další věc, která k té plynatosti může vést. Čili hubnoucí by měl pomalu přidávat postupně ty lepší zdroje živin a měl by postupně ubírat ty horší zdroje, aby právě tou plynatostí netrpěl nějak nadměrně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Radí doktorka Kateřina Cajthamlová, zároveň se tím loučíme s dnešním dílem.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou a těším se příště u nějakého vonnějšího tématu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Anebo s pohybem na některém hradu a zámku.





Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio