Oblíbená rozhledna Děd u Berouna je kvůli havarijnímu stavu zavřená. Místní požadují její opravu a sepsali petici

23. říjen 2023 16:30

Památkáři zvažují zařazení 130 let staré rozhledy Děd u Berouna mezi kulturní památky. 12 metrů vysoká cihlová stavba vypadá jako hradní věž. Pro lidi z okolí je významným místem pro setkávání. Berounská radnice ji ale kvůli havarijnímu stavu před více než rokem uzavřela a chystá opravu. Na místě natáčela reportérka Natalie Máchová.

„Už to bylo loni v létě v tak masakrálním stavu, že se tam stejně moc nedalo chodit. Naposledy, kdy jsem se nebála vyjít ty schody, to už je asi tak pět let,“ stěžuje si Tereza Slavíková, která bydlí na berounském sídlišti. Místo má ráda a chodí sem každý den.

Rozhledna Děd je oblíbeným cílem výletů rodin s dětmi i turistů. Na stejnojmenném kopci stojí už 130 let. V září na výročí otevření rozhledny vznikla ve městě petice. Lidé v ní žádají berounskou radnici, aby špatný stav věže začala řešit a o plánech častěji informovala, jak vysvětluje zakladatel petice Jiří Prošek.

„Ta výzva směřuje k majiteli objektu, což je město Beroun. Město před deseti lety říkalo: ,Teď už to bude dobrý, teď už tu rozhlednu budeme opečovávat a nerozpadne se nám před očima.' Ale bohužel, přesně to se, jak je vidět, děje.“

Rozhledna Děd u Berouna

Město prý opravu řeší

Podle místostarosty Berouna Michala Mišiny (za ANO) město řeší opravu rozhledny už delší dobu a radnice prý připravuje na její opravu projekt.

„Ony se tam nějaký prohlídky dělaly a pořád se nezdálo, že by to bylo úplně to špatný. Snažili jsme se to nějakým způsobem udržet provozu,“ vysvětluje Mišina.

„Hlavně to schodiště, ten nosný sloup, ta středová část, je v havarijním stavu. Plechová střešní nástavba nad tím schodištěm měla dřevěnou nosnou část, a ta už tam prakticky není. Ta už je celá shnilá, takže to drží silou vůle,“ popisuje aktuální technický stav rozhledny místostarosta.

Do oprav by také mohl zasáhnout Národní památkový ústav, který podle památkářky Alžběty Jankulíkové zvažuje, že rozhlednu zařadí mezi kulturní památky.

„My ji považujeme za stavbu, které je taková charakteristická, významná pro identitu vlastně města a jeho nejbližšího okolí. Je to taky zajímavý doklad činnosti spolku místních na konci 19. století. Dalším momentem, který na té rozhledně zajímavý nebo podstatně, jsou ty použité materiály, vesměs lokální,“ uvádí Jankulíková.

Kdy přesně by oprava rozhledny mohla začít, zatím ale není jasné.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio