Obměnění zeleně na zahradě, sbírání turistických známek, ancistrusi

20. srpen 2011

V dalším dílu Hobby magazínu jste se dozvěděli, jakým způsobem nejvhodněji obnovit stromy a keře na vaší zahradě. Čím dříve se do proměny pustíte, tím lépe, protože proměna zeleně a stromů má svá pravidla a nelze ji řešit najednou. Rádi byste si vybudovali studnu, abyste si ještě letos mohli užívat pitnou vodu ze studny? Co vše je pro zdárné zbudování studně nutné zařídit, zjišťovala kolegyně Markéta Vejvodová. Ancistrusi jsou rybky z rodu krunýřovců, které si mohou pořídit i začátečníci. O jejich prospěšnosti nám něco řekla akvaristka Dagmar Hurychová.

Obměnění zeleně a stromů na zahradě
Máte o dovolené konečně více času prohlížet si vaší zahradu a zjišťujete, že by bylo potřeba jí celou předělat? Nejlépe jí celou obměnit, protože většina stromů a keřů už je velmi starých? Čím dříve se této proměny pustíte, tím lépe, protože proměna zeleně a stromů má svá pravidla a nelze jí řešit najednou. O tom hovořila Markéta Vejvodová s Vladimírem Horským z firmy Terestra.

Sbírání turistických známek
Dřevěné turistické známky jsou původně český fenomén. Od nás se rozšířily do dalších zemí. Mnozí turisté jim doslova propadli a stali se z nich i vášniví sběratelé. My jsme vás pozvali do Regionálního muzea v Jílovém u Prahy, kde právě vystavují ty nejzajímavější turistické známky. O nich a o jejich sbírání nám pověděl víc zástupce ředitele muzea Pavel Borský v příspěvku, který natočil Jan Zítka.

Povolení ke stavbě studně
Rádi byste si vybudovali studnu, abyste si ještě letos mohli užívat pitnou vodu ze studny, nebo měli alespoň dost vody na zalévání? Jenomže takovou studnu nemůžete postavit jen tak! Na to potřebujete povolení! Co vše je pro zdárné zbudování studně nutné zařídit zjišťovala Markéta Vejvodová u odborníka na studně Jiřího Fuksy.

Ancistrusi
Ryby pojmenované ancistrusi jsou mezi akvaristy oblíbení pro svou užitečnost a nenáročnost. Jde o rybky z rodu krunýřovců, které si mohou pořídit i začátečníci. O nich samotných a o jejich prospěšnosti nám více řekla akvaristka Dagmar Hurychová. Ptal se jí Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Nemáte rádi v moučníku pronikavou vůni rozinek namočených v rumu? Tak zkuste rozinky naložit do Amaretta nebo třešňového likéru.

Reprízováno 17. srpna 2013.

Spustit audio