OBRAZEM: Největší výhra je to, že jsme tady, uvedl v cíli jeden z účastníků letošního závodu 1000 mil československých

19. červen 2023 09:00

Z Prahy do Bratislavy a zase zpátky, a to všechno za tři dny. Do závodu 1000 mil československých, který se poprvé jel před devadesáti lety, se letos zapojilo přes 100 historických vozidel z meziválečného období. Jízdu posádky zakončily v sobotu večer před Národním technickým muzeem na Letné. V cíli natáčela reportérka Zuzana Roudnická.

„Letošní závod byl zase úplně super. Tak výhra už je to, že jsme tady, to je prostě ta největší výhra. A to, co bude dál, tak to je pouze malinkatý bonus. Ale důležité je, že holka je před muzeem,“ raduje se Tomáš Zítek, který se se svojí červenou Arerovkou z roku 1933 závodu zúčastnil už několikrát.

První účast letos zaznamenala mladá posádka bratranců Wolfových s vozem Walter P3 Supersport. „Chvilku jsme pravovali, chvilku jsme se ztratili a pak jsme si někde pomohl i na jiných cestách mimo trať. Takže my nejezdíme na výhru, ale pro radost,“ popisuje závod řidič Pavel Volf.

Ředitel závodu Jiří Patočka vysvětluje, že trasa závodu se nejede na rychlost, ale na pravidelnost:

„Ty posádky mají předem určené časy v průjezdních kontrolách, kdy tam musí přijet. A pokud ten čas přijedou dříve nebo později, tak mají trestné body. To znamená, vyhraje ten, kdo má těch trestných bodů nejméně.“

Absolutním vítězem závodu historických automobilů 1000 mil československých 2023 se stal Peter Verdonič s vozem Tatra 57 Sport Cabrio z roku 1932. Účastníci tradičního závodu dorazili k pražskému Národnímu technickému muzeu v Praze na Letné v sobotu večer. Za sebou měli třídenní cestu do Bratislavy a zpátky. Závodníci vyrazili z Prahy ve čtvrtek, na trasu dlouhou přibližně 1000 kilometrů vyjelo celkem 116 posádek. Automobily musely být podle pravidel vyrobené do modelového roku 1939.

Letos je to přesně 90 let, co se jelo 1000 mil československých poprvé. Tehdy to byl rychlostní závod, který měl propagovat československou automobilovou výrobu. Znovu se jezdí od roku 2015.

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio