OBRAZEM: Výstava dýní v Botanické zahradě v Troji vás letos zavede do Asie. Největší vystavená dýně váží přes 100 kilo

24. říjen 2023 11:00

Botanická zahrada v Troji zve na podzimní cestu do Asie. Vystavuje letos několik tisíc dýní prostředictvím tradičních asisjkých motivů. Návštěvníci tak uvidí obřího draka, gejši i vrcholky Himalaje. Přehlídku plodů všech barev i velikostí doplňují hry s dýněmi a pestrý program pro děti i dospělé. Atmosféru výstavy přibližuje v reportáži Sabina Vosecká.

„Na výstavě se nyní představuje asi zhruba přes pět tun několika tisíc dýní. Některé z nich vypěstovali i naši kolegové přímo tady u nás, v botanické zahradě. Další dýně jsou například výpěstky od studentů České zahradnické akademie Mělník, kteří nám s výstavou pomáhají,“ říká mluvčí botanické zahrady Michaela Bičíková.

Letošní rok se v botanické zahradě nesl ve znamení asijského kontinentu, proto je tématicky zaměřená i výstava dýní. „Návštěvníky čekají asijská aranžmá z dýní. Máme tady gejši, samuraje, máme tady vrcholky Himalájí i obrovského asijského draka,“ doplňuje mluvčí.

Dýňová asijská aranžmá tvoří stezku celou botanickou zahradou. Lze ji projít vchodem od hlavní pokladny z Bohnic v ulici Na Pazderce i od vchodu u pokladen Kovárna v ulici Trojská. Děti si na stezce mohou zahrát různé hry, třeba dýňové piškovorky nebo zkusit hádat, kolik některé dýně váží. Poutavá je i výstavka různých druhů dýní s popisky a zajímavými informacemi.

Výstava dýní v Botanické zahradě Praha v Troji

Na výstavě lidé také tradičně uvidí největší dýni, ta letošní váží přes 100 kilo. „Není asijská, je to americká odrůda, Atlantik Giant. Má zhruba 107,6 kg a je od pana Jana Staňka z Horních Bludovic Moravskoslezského kraje,“ uvádí mluvčí.

Největší dýně na výstavě v Botanické zahradě v Troji váží přes 100 kilo

Až výstava v trojské botanické zahradě skončí, dýně poputují i na jiné akce a výstavy, třeba v Praze 7 nebo Praze 8, jak přibližuje Michaela Bičíková. „My je velmi rádi zapůjčíme. A částečně půjdou i do zoologické zahrady, kde si na nich pochutnávají zvířátka.“

Pro návštěvníky je v zahradě připraven i bohatý tvořivý program. Během posledního říjnového víkendu 28. a 29. října si mohou vydlabat dýně nebo vyrobit dýňové lucerny. Celou výstavu uzavřou 31. října oslavy Halloweenu a večerní lampionový průvod zahradou.

Kromě podzimní výstavy dýní plánuje Botanická zahrada v Troji také akce na letošní zimu. Poprvé to bude i předvánoční program.

Výstava dýní v Botanické zahradě Praha v Troji
autoři: Sabina Vosecká , JMys
Spustit audio