Obří sbírka cirkusových plakátů z celého světa je plná příběhů a kuriozit. Najdete ji v Ringellandu na Kutnohorsku

26. prosinec 2023

Zvířecí park Ringelland v Habrkovicích na Kutnohorsku se může pochlubit obří sbírkou cirkusových plakátů. Na svých cestách po světě je sbíral bývalý drezér šelem Ivan Ringel. Později začali plakáty ze všech koutů světa vozit i jeho dva synové Jan a Tomáš.

Plakáty, programy a další zajímavosti spojené s cirkusy sbírá Ivan Ringel už několik desítek let. „Když se podíváte na tuto stěnu, tak tady jsou plakáty více než 70 let staré. Jsou tady drezéři, klauni i cvičitelé zvířat. Byl to sběratelský počin, se kterým začal můj otec, který měl plakáty uložené v kufrech,“ ujímá se role průvodce Jan Ringel.

Pestrobarevným poutačům ale v kufrech hrozila zkáza v podobě plísně, rodina se proto rozhodla plakáty vystavit ve zvířecím parku Ringelland.

„Já mám cirkus od malička rád. Vůně pilin, vůně od hnoje, od slonů, to všechno pro mě vonělo,“ říká s úsměvem Ivan Ringel. Jeho sbírka obsahuje historické plakáty, na kterých nechybí akrobati létající vzduchem, tygři cenící tesáky a siláci ohýbající podkovy holýma rukama.

Sbírka cirkusových plakátů v Ringellandu Habrkovice

Život plakátů na výlepových plochách býval krátký a nebylo jednoduché poutače vždy získat. Některé jsou opršelé a potrhané tak, jak je vášnivý sběratel našel a opatrně sejmul z venkovního panelu. Sbírka obsahuje i raritní kousky, které se vyskytují třeba v jediném exempláři na světě.

Sbírka cirkusových plakátů v Ringellandu Habrkovice

Na obří plakátové ploše najdete plakáty národních cirkusů mnoha zemí Evropy, ale také z USA nebo z Číny. „Každý ten cirkus se snažil zaujmout diváka, to znamená, že plakáty musely být co nejpestřejší a taky co nejděsivější,“ komentuje Jan Ringel plakáty se žraloky.

Poutače často pocházely z dílny známých malířů a grafiků. „Každý artista, každý ten drezér míval svého malíře,“ vysvětluje Ivan Ringel zvyk hlavně z ruských cirkusů.

Procházka kolem cedulí a poutačů trochu připomíná listování cirkusovou encyklopedií. Jan a Ivan Ringelovi znají příběh každého plakátu a umí o nich poutavě vyprávět.

Spustit audio