Obůrka Podháj na podzim hýří všemi barvami. V zooparku na vás čekají morčata, ovečky, klokan i dikobraz

13. říjen 2021

Jiří Kejkrt choval zvířata původně doma v sousední vsi. Časem jich měl ale tolik, že se spolu se ženou Lenkou rozhodli otevřít si minizoo a pozvat do ní rodiny s dětmi. Za některými zvířaty mohou návštěvníci vlézt až do výběhu.

 

Obůrka Podháj leží na úpatí Vinařické hory nedaleko města Slaný. Název je odvozen od starého místního názvu. Na stráni u Třebichovic najdete několik výběhů a voliér. Hned u vchodu na návštěvníky pokřikuje hejno exotických ptáčků. O kus dál bydlí páv a slepice. Vidět tady můžete nejenom domácí zvířata, jako jsou králíci, ovce a kozy, ale také mývala, lišky, nosály červené, dikobraza a dokonce i pštrosy a klokana.

Provozovatel zahrady Jiří Kejkrt se stará o zvířata, sám vymýšlí a stlouká ohrady a ještě přitom stačí prohodit pár slov s návštěvníky. Často ho potkáte na cestě do výběhu s kolečkem plným sena. Ohrady vymýšlí tak, aby návštěvníci mohli snadno za zvířaty a vrátka se za nimi sama zavřela. Ovečky tak zůstanou za plotem a nerozeběhnou se po celém areálu.

Děti mají nejraději malý výběh s králíky

Do areálu nejčastěji míří rodiny s dětmi. Ti nejmenší se nejdéle zdrží ve výběhu s obřím králíkem. „Je to belgický obr. Toho jsme dostali od lidí. Koupili ho tady na Kladně jako zakrslého mazlíčka. No a nakonec se to trochu vymklo kontrole a vyrostl z něj osmikilový obr,“ směje se Jiří Kejkrt. Všechna zvířata svého chovatele netrpělivě vyhlížejí. Stačí, když zarachotí zámek ve dveřích, a místní celebrita mývalí slečna Agáta peláší chovateli naproti. Dva nosálové červení Kvído a Hugo zvědavě vyhlížejí z domečku, zda jim náhodou nepřinesl něco na zub.

Obůrka Podháj je hezké místo, kam si lidé mohou udělat výlet a strávit tam třeba celý den. Jiří Kejkrt pro návštěvníky vyhradil na louce místo vhodné na piknik. Nechybí tam ani ohniště, kde je možné uvařit si oběd v kotlíku. K dispozici je dokonce i udírna, jen buřty a klobásy si musí lidé přinést už z domova. Vstupné je dobrovolné a slouží výhradně na nákup krmiva pro zvěř.

Co mají nosálové nejraději? A co se dětem líbí nejvíc? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio