Obyvatelé Křivoklátska jsou k vyhlášení národního parku skeptičtí. „Proč měnit něco, co funguje,“ říkají

13. březen 2022 07:40

Roky se už vedou spory o vyhlášení Národního parku Křivoklát. Ministerstvo životního prostřední by s procesem vyhlašování chtělo začít už za pár měsíců. Obyvatelé Bělče a dalších obcí na Křivoklátsku proto v sobotu odpoledne nad výhodami a omezeními připravovaného parku dlouze debatovali.

Obyvatelé několika obcí na Křivoklátsku spolu se zástupcem Agentury ochrany přírody a krajiny diskutovali o přeměně chráněné krajinné oblasti v národní park (NP). Ten by měl zajistit vyšší ochranu přírody lesů, skal i desítek ohrožených rostlin a živočichů. Proces vyhlašování by měl začít už letos v létě. Řada tamních obyvatel s tím ale nesouhlasí.

„Jednoznačný ne. Obávám se, že tady přestane fungovat to, co tady staletí funguje. To je řádný hospodaření s krajinou, lesem a životním prostředím," říká pan Milan, který je obyvatelem Bělče.

Stejně jako desítky dalších, kteří na besedu dorazili. Podle místního nezávislého starosty Lukáše Kocmana je současná ochrana křivoklátské přírody dostatečná. „Nevidíme důvody, proč by se tento stav, který tady funguje a funguje léta a je v pořádku, měl měnit. Je pravda, že otázka toho, co všechno bude v NP, je značně nejasná, ty argumenty, co jsou nám předkládaný, nejsou zcela podložený a kolem celé věci panuje taková dezinformační kampaň," dodává.

Podle něj vznik národního parku povede k nárůstu turistiky a zároveň k omezení pohybu místních obyvatel v chráněné oblasti. Ministerstvo životního prostředí s tím ale nesouhlasí - zákaz pohybu mimo vyznačené cesty se má týkat pouze takzvaných klidových oblastí. Většina parku by měla zůstat jako lesní území, které je veřejně přístupné.

Důležité je ale podle ochranářů zachovat lesní ekosystém, vysvětluje Jaroslav Obermajer z Agentury ochrany přírody a krajiny. „Těch druhů je tady velký množství, ty biotopy je taky velký množství, čím víc hospodaříte ve velkých plochách," dodává.

Debaty se účastnil taky pan Ivan, jeho rodina žije na Křivoklátsku po generace. „To území je opravdu jedinečný, to není v celý střední Evropě, možná celý Evropě, aby na tam malým územím byla tak pestrá příroda. Když tyhlety věci chrání dvě organizace státní - Ochrana přírody a Lesy - proč nejsou schopný spolupracovat a domluvit se na tom, že ten NP je to nejvyšší, co pro to můžou udělat."

Místní nezávislý starosta Lukáš Kocman chce ale proces vyhlašování národního parku při nejmenším odsunout. „V plánu je teďka oslovit Středočeský kraj, který je hlavním iniciátorem vzniku NP a budeme žádat revokaci usnesení tak, aby došlo znovu k hlasování a vrátila se otázka vzniku NP znovu na stůl zastupitelů kraje," dodal starosta.

autoři: Karolína Burdová , Von
Spustit audio