Ochutnejte nejoblíbenější jídlo Jaroslava Haška – staročeský kočičí tanec

Za dalším receptem jsme se vydali na Vysočinu do Lipnice nad Sázavou, kde žil a psal Švejka Jaroslav Hašek. Svého času bydlel i v tamní hospodě – dnešním podniku U České koruny. Jeho nejoblíbenějším jídlem byl „kočičí tanec“ – směs brambor, cibulky, vajec a kysaného zelí s uzeninou.

Kočičí tanec:

brambory
cibule
sádlo
sůl
pepř
červené kysané zelí
feferonky
špek nebo uzenina
vejce

Martin Hašek začal loupat brambory

Postup:

1. Brambory si uvaříme den předem ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Na pánvičce rozehřejeme sádlo a orestujeme si najemno nakrájenou cibuli. Restujeme do zlatova. Přidáme nakrájené brambory, promícháme s cibulkou a budeme také restovat, dokud brambory nezískají jemnou kůrčičku.

3. V průběhu restování můžeme dle chuti osolit a opepřit.

4. Přilejeme pivo, přidáme kysané červené zelí a nakrájené feferonky. Promícháme a restujeme. Později vložíme i na kostičky nakrájený špek nebo uzeninu a restujeme.

5. Na závěr přidáme vejce, promícháme, provaříme a můžeme podávat.


Restaurace U České koruny

Recept nám prozradil a připravil pravnuk slavného spisovatele Martin Hašek. Prý si ho jeho praděda Jaroslav Hašek dělával hlavně po ránu a zapíjel pivem. Restaurace U České koruny stojí na náměstí přímo pod hradem Lipnice.

Přidáme sádlo

Žízeň můžete uhasit i Haškovým Lipnickým speciálem. Jedná se o kvasnicové, nepasterované a nefiltrované pivo. Haškův Lipnický speciál 12° je vařen ve spolupráci pana Haška a pana Bernarda dle tradičního postupu vaření bývalého pivovaru na Lipnici.

Martin Hašek dnes provozuje restauraci v místě, kde žil na konci života jeho praděda. Vaří pouze z regionálních surovin. Hovězí a vepřové maso, ryby jsou z nejbližších domácích chovů a sádek. Preferuje českou kuchyni, miluje pivo a třeba také poctivou vláčnou bábovku.