Odpad, který se musí skládkovat, chceme snížit na úplné minimum, říká berounská starostka

5. duben 2022

Hostem pořadu K věci byla starostka Berouna Soňa Chalupová (ODS).

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořila Soňa Chalupová o pomoci Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům, rozpočtu města na letošní rok, plánovaných investicích, rekonstrukci mateřské školy na Závodí, úpravách prostoru před obchodním centrem Hvězda nebo o své další kandidatuře v podzimních komunálních volbách. Mluvilo se také o odpadovém hospodářství.

Před měsícem se totiž v Berouně změnil harmonogram svozu odpadů z domů a rodinných domků. Nové podmínky hodně rozbouřily zdejší veřejné mínění. Klasický směsný odpad se teď vyváží nově jednou za dva týdny. Zároveň všichni obyvatelé mohli dostat popelnice na tříděný odpad. I ty se vyvážejí jednou za dva týdny.

Je vedení města s fungováním nového systému spokojeno nebo ho bude nějak upravovat?

"Tento nový systém máme měsíc, takže pochopitelně jako všechno nové, to má určité brouky. Měla jsem na začátku obavy, že jich bude mnohem více, než ve skutečnosti je. Pochopitelně, že si někteří lidé stěžují, nevyhovuje jim to. My jsme zavedli linku, na které je odborný pracovník. Ten v odpadovém hospodářství pracuje léta, je znalcem v rámci republiky v tomto oboru, a on jim radí. Máme zkušenost, že tak dvě třetiny těchto telefonátů končí tím, že lidé říkají: 'No tak asi ano, asi to takto půjde,'" uvádí starostka.

Poslechněte si celý rozhovor v audioverzi.

autoři: Tomáš Pancíř , JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.