Okolí Velkých Popovic bude zase o trochu hezčí. Dobrovolníci tam vysadili nový les

2. duben 2023

Dobrovolníci nedaleko Velkých Popovic vysadili habry, duby a břízy. Za pár let tam vyroste příjemný les, kde se bude líbit lidem i zvířatům. Díky projektu Sázíme Česko se daří zalesňovat různé kouty České republiky. Pomáhají při tom dobrovolníci i odborníci, kteří jim radí, jak na to.

Za projektem Sázíme Česko stojí dva kluci Richard Krajník a Filip Hradil, kteří už nechtěli jen přihlížet tomu, jak se krajina mění k horšímu. Jejich sázecí akce se po celé republice setkávají s ohromnou odezvou. „My jsme začali vlastně loni v červnu, kdy se nám podařilo oslovit poměrně dost lidí. Doteď jsme byli schopní získat finance na zhruba 180 tisíc stromů,“ vysvětluje Filip Hradil.

Sázením stromků vše teprve začíná

Právě na organizátory z projektu Sázíme Česko se obrátil David, který les poblíž obce Kašovice u Velkých Popovic dobře znal. „Přišel jsem sem po deseti letech a viděl jsem, že ten les je napadený kůrovcem, a že je s tím potřeba něco dělat, “ vysvětluje mladý muž, který se s pilou v ruce brodí rozbahněnou mýtinou.

David se spojil s majiteli lesa a domluvil se s nimi, že se může o les starat. Připravil pozemek, pořezal napadené dříví a v příštích týdnech ještě nově vysazené stromky oplotí, aby byly chráněné před zvěří. Je rád, že se podařilo sehnat dobrovolníky. Už teď ale ví, že sázením stromků všechno teprve začíná. Je rozhodnutý do toho jít po hlavě a o nový les pečovat dlouhodobě.

Dobrovolníci sázeli duby, habry i břízy - foto Bára Kvapilová.jpg

V lese u Velkých Popovic vysázeli dub zemní a dub letní, habr obecný, lípu srdčitou, břízu bělokorou, jeřáb ptačí a třešeň ptačí. Sázet tentokrát přijeli lidé z okolí Velkých Popovic, z nedaleké Prahy, ale také třeba až ze severu Čech. Mnozí se těší, až se na místo vrátí a uvidí, jak jejich stromky prospívají. Díky nim bude svět zase o něco hezčí.

Výsadby se konají na podzim a na jaře. Zatím se podařilo v různých lokalitách vysadit zhruba 60 tisíc stromů. Práce dobrovolníků je přitom naprosto nepostradatelná.

Po dobře vykonané práci zasloužený oběd

autoři: Barbora Kvapilová , Soňa Jindrová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio