Olga Holeyšovská: O mužích, kteří opouštějí ženy s malými dětmi

28. květen 2012

S klinickou psycholožkou PhDr. Olgou Holeyšovskou jsme si povídali o důvodech mužů, kteří odcházejí od žen s malými dětmi.

Mluvili jsme o vztazích, ve kterých k tomu dochází. Probírali jsme, jak je narození dítěte pro jeho rodiče radostné i náročné. Hovořili jsme o tom, jak to čerství otcové a matky prožívají. Povídali jsme si o tom, s čím se tito muži ve vztahu po narození svého potomka potýkají. Mluvili jsme o tom, proč opouštějí své nové rodiny a jak se jim potom daří.

Narození dítěte je pro jeho rodiče radostná událost. Ze dne na den se jim ale mění život. Čerstvá matka se stará o novorozence a musí se vypořádat i s rekonvalescencí svého organismu po těhotenství, porodu a kojení.

Otcové mají samozřejmě z narození vlastního potomka radost. Někteří z nich zároveň prožívají rozčarování nad tím, jak se změnil vztah s partnerkou a matkou jejich dítěte. Mnohdy se cítí odstrčeni a trpí nedostatkem v intimním životě. Navíc platí, že žádný muž se nechce po narození dítěte nechat svou manželkou „do smrti peskovat a sekýrovat, s čím vším má pomoct“.

Ženy dělají v tomto období také ve vztahu chyby. Mívají totiž pocit, že je mateřství před vším ochrání. Možná jde o falešnou informaci hormonů po porodu, která říká, že partner se o vás dva postará, je tu od toho. V dnešní době to tak ale být nemusí.

Mezi partnery dochází někdy i k přerušení intimního života, což mívá pro vztah fatální následky. Žena může trpět náladovostí a neschopností vyslechnout partnera po příchodu domů. Často nemá s kým jiným sdílet každodenní režim. Může mít pocit, že povinností partnera je vyslechnout, vystřídat a pomáhat. Muž může kvůli tomu prožívat silnou flustraci, která může vést i k jeho rozhodnutí od rodiny odejít.

Podle odborníků může k takové situaci mimo jiné dojít v takzvaném předrženém vztahu, který trvá dlouho. Partneři často nejsou svoji, bydlí spolu a dítě je sice přirozeným vyústěním vztahu. Doufají, že dítě vztah vylepší. Po jeho narození ale zjistí, že je to naopak.

Rozpadem jsou ohroženy i vztahy, které vzešly z prvních lásek, trvající třeba i 10 let. Na scéně se objeví „femme fatale“, do které se někdy muž zamiluje. Poprvé má vztah s dospělou a zralou ženou, pozná něco, co ještě nikdy necítil a rozhodne se za tím odejít.

autoři: Alima Martinová , Olga Holeyšovská
Spustit audio