Orloj se zastavil minutu před půlnocí na mé narozeniny. Dodnes mě z toho mrazí, říká Petr Skála

Petr Skála ze Sadské na Nymbursku se původně věnoval sochařině. Když začalo být práce pomálu, přivedla ho náhoda k opravování věžních hodin. A díky tomu dostal pak opravdu zajímavou nabídku. Pečovat o pražský Staroměstský orloj. Neváhal ani minutu. Každý den ho od té doby kontroluje prostřednictvím webové kamery a čas od času ho přijede prohlédnout i osobně. Byl samozřejmě i u jeho nedávné velké rekonstrukce, kdy si celý astroláb odvezl k sobě domů do ateliéru.

Při opravování věžních hodin Petr Skála zjistil, že jejich mechanika není nijak výrazně složitá. Na druhou stranu jde ale pokaždé o jedinečný stroj. „Když se v minulosti věžní hodiny budovaly, žádné nemohly být stejné. To by zákazník hodináře hnal,“ usmívá se správce orloje.

Petr Skála

Přesto pro něj nabídka starat se o Staroměstský orloj představovala výzvu. „Je to vůbec nejstarší hodinový stroj na světě, který jde od počátku pořád na svém místě a funguje dodneška. Je to opravdový unikát. Navíc je to nádherný gotický šperk,“ říká Petr Skála. Od samého začátku si vede orlojní knihu, do které zapisuje všechny zásahy, které kdy na stroji provedl.

Během velké opravy orloje měl celý astroláb doma v Sadské. „Když jsme ho se ženou celý rozložili a rozebrali, napočítali jsme 750 součástek,“ vzpomíná. Nebál se, že ho nedá zpátky dohromady? „To víte, vždycky něco zbyde,“ říká s potutelným úsměvem. „Alespoň budu mít kdyžtak něco napříště.“

Ke Staroměstskému orloji se také váže řada pověstí a pověr. Jeden zážitek se ale týká přímo Petra Skály. „Když jsem slavil sedmdesáté sedmé narozeniny, tak se orloj minutu před půlnocí zastavil. Jakmile jsem to ráno zjistil, vyrazil jsem do Prahy. Tomu orloji ale vůbec nic nebylo. Jenom jsem do něj ťuknul a on se znovu rozběhl,“ říká orlojník s tím, že ho při té vzpomínce dodnes mrazí.

Petr Skála se stará i o věžní hodiny katedrály sv. Víta na Pražském hradě

Jaký byl pocit poprvé vystoupat k historickému skvostu, proč jednou chodili apoštolové dvě hodiny stále dokola a kolik schodů musí vystoupat k hodinám ve věži Svatovítské katedrály na Pražském hradě, o které se také stará, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio