Pravou levanduli najdete v Chodouni. Kam se hrabe Provence, říká její pěstitelka Helena Neumannová

Helena Neumannová studovala na zdravotní sestru. Potom se pustila i do medicíny. Nakonec ale odjela do Venezuely, kde se věnovala studiu bylin. A nahlédla pod ruce i tamním šamanům. Po návratu domů začala organizovat farmářské trhy. A rozhodla se, že začne pěstovat levanduli. V Chodouni u Berouna je pro ni totiž ideální podloží. A tak se dnes můžete vydat do tamního Levandulového údolí, plného dlouhých fialových lánů a opojné vůně.

O bylinky se Helena Neumannová zajímala od dětství. S moudrostí a léčivou mocí přírody ji seznamovaly obě její babičky i maminka: „Celá naše rodina naštěstí nezapomněla na to naše úžasné dědictví a bylinoznalectví. Protože Slovani byli mistři medicíny a lázeňství. A já jsem přesvědčená o tom, že právě tohle bychom neměli zanedbávat. A měli bychom na tom stavět naši světovou výjimečnost.“

Helena Neumannová

I proto se z ní nakonec stala naturopatka. „Naturopat je člověk, který by měl mít vystudované lidské tělo, tedy medicínu, nebo alespoň zdravotní sestru, a musí znát také botaniku. Zkrátka kombinuje přírodní vědy a lékařství. S vědomím toho, že jde o celostní pomoc,“ vysvětluje Helena Neumannová.

Rozhodla se proto pěstovat levanduli lékařskou v bio kvalitě, i když sehnat její sazenice nebylo vůbec snadné. „Té pravé levandule lékařské je dnes na světě pomálu. Dokonce už i v Provence se jí pěstuje menšina. Většinu tvoří tak zvaný lavandin, což je hybrid levandule, který má v sobě výrazně méně léčivých látek,“ říká znalkyně bylin.

A protože v Chodouni jsou pro její pěstování ideální podmínky, může se levandule chodouňská pochlubit skutečně výjimečnými léčivými účinky. „Máme tam minerální podloží, jsme totiž v samém srdci Barrandien geoparku. A jsme opravdu hrdí na to, že vědci v té naší levanduli objevili i ty vzácné minerály,“ usmívá se zakladatelka Levandulového údolí.

S jakými neduhy dokáže levandule chodouňská pomoct, proč je důležité, aby byla pěstovaná v bio kvalitě a co všechno si při návštěvě Levandulového údolí můžete užít, se dozvíte při poslechu celého pořadu. 

Spustit audio