Ota Bareš dokáže udělat filmovou hvězdu i z kozy. Už více než třicet let pro filmaře připravuje zvířecí herce

26. srpen 2020

Cirkus Humberto, Kletba bratří Grimmů nebo pohádka Sedmero krkavců – to jsou filmy, které by nevznikly bez Oty Bareše. Už více než třicet let připravuje zvířecí herce pro natáčení filmů a reklam. Filmovou hvězdu udělá z mrzutého kocoura i z kozy Vlasty. Pro filmaře shání také pavouky a mouchy.

Ota Bareš na zahradě za domem vybudoval malou zoologickou zahradu. Ve voliérách se zabydlelo 15 krkavců, papoušek, výr nebo puštík z reklamy na sušenky. Kolem malého jezírka pobíhají slepice a husy. Krkavci jsou mezi filmaři hodně žádaní. Hodí se do pohádek i do hororů, takže hodně cestují. Zahráli si v Kanadě a oblíbení jsou také ve Skandinávii. Při natáčení filmu Návrat do Cold Mountain děsili herečku Nicole Kidmanovou.

Na Otu Bareše se obracejí proslulí světoví tvůrci. S režisérem Larsem von Trierem spolupracoval na filmu Antikrist. Slavný Terry Gilliam si ho přizval k filmům 12 opic nebo Kletba bratří Grimmů. Žádaný je také u tvůrců reklam, kteří shánějí roztomilé kočky a psy.

Návštěvníky zahrady si z výběhu zvědavě prohlíží koza Vlasta. Z Vlasty už je skutečná filmová hvězda, která je ráda středem pozornosti. „ Ta se nebojí,“ usmívá se chovatel filmových zvířat Ota Bareš. „Nemá ráda ostatní kozy, takže je nešťastná, když je jich na filmu víc.“

Koza Vlasta je jako skutečná filmová hvězda ráda středem pozornosti a ostatní kozy nemá ráda

U zvířat je důležité nejenom to, co umí, ale také jejich vzhled. Chovatel proto musí dbát na to, aby měla správnou výživu. „Největší problém potom je, když filmaři shánějí vyhublé zvíře třeba do válečných filmů,“ vysvětluje Ota Bareš. Problémy mohou nastat také ve chvíli, kdy se má kočka projít deštěm. Naštvaní pak bývají jak filmaři, tak kočka.

Jak dlouho trvá, než Ota Bareš se svým synem Jáchymem celý zvěřinec nakrmí? Poslechněte si v naší reportáži.

Spustit audio