Ovčí babička Bečinda a kozel Bumbrlík pomáhají zachraňovat motýly. Spásáním trávy vytvářejí pro hmyz ideální prostředí

14. únor 2024

Jen 20 minut od centra Prahy si užijete venkovskou romantiku. Hlavní pastviny pro stáda koz a ovcí se nacházejí na svazích Radotínského údolí v pražské části CHKO Český kras. Ovečka Šmoulinka, kozel Bumbrlík nebo koza Matylda tam spásají trávu a pomáhají tak vytvářet příznivé prostředí pro vymírající druhy motýlů.

„Snad v celé Evropě neznám krásnější louky,“ rozhlíží se Martina Skohoutilová po pastvinách na jihozápadním okraji Prahy. Komunitní projekt Pražská pastvina se snaží chránit nejvzácnější přírodní poklady, podporuje druhovou pestrost a pomáhá navracet do Prahy nejohroženější druhy motýlů. Ochránci přírody k tomu využívají tradiční metody pastvy a kosení. Stáda koz a ovcí celoročně spásají obtížně dostupná místa. Celkem je na pastvinách téměř 100 zvířat.

Stádo koz pomáhá chránit druhovou pestrost okolí Prahy

Lidé ze zdejší komunity pečují asi o 40 hektarů svěřených pozemků. Kromě pastvin zde založili také včelín a sad. Cestu k pastvinám lemují stromy s ptačími budkami, o které pečují děti z brontosauřího oddílu BRĎO. Plot kolem pastvin pomáhali vybudovat dobrovolníci z různých firem. Další nadšenci postavili zídky pro ještěrky, vytvořili broukoviště a zimoviště pro ježky. Během roku se tady pro veřejnost pořádají moštovací akce nebo medobraní.

Kozí pochody několikrát do roka

Ke kozímu pochodu se může přidat každý

Oblíbené jsou také kozí pochody, kde se mohou zájemci zapojit do přesunů stád z jedné pastviny na druhou. Konají se několikrát do roka. „Máme několik tras, jedna z nich je třeba na Kuchařík. Na podzim se kozy chodí pást nad Barrandovský most,“ vysvětluje Martina Skohoutilová. Kozy mají překvapivě rychlé tempo, takže pochody nejsou vhodné pro malé děti. Trasu dlouhou 12 kilometrů zvládnou za tři hodiny.

Pastva podporuje druhovou pestrost přírody

Mezi zvířaty na pastvinách jsou silné osobnosti. Patří mezi ně třeba kozel Bumbrlík, o kterého se jeho původní majitelka už nemohla starat. I když je vůdcem stáda, má za sebou hned několik karambolů. Před třemi roky si natáhl vazy, takže chodil se sádrou. Loni se sesunul z lomové stěny, narazil si hlavu a zlomil si nohu. Přežil jen zázrakem. Nadšenci z komunity mu udělali rehabilitační cvičení, takže už zase může vesele běhat po pastvinách a dělat skopičiny.

A jak se k pastvinám dostanete? Od stanice metra Stodůlky se vydejte autobusem 246 do zastávky Maškův mlýn, potom po červené značce pořád nahoru.

Spustit audio