Paní Lucie Lokajíčková ráda pomáhá lidem. Jako dobrovolný hasič už dokonce řídila i křižovatku

8. září 2022

Paní Lucie Lokajíčková je ve výjezdové jednotce dobrovolných hasičů Velké Zboží v Poděbradech už 10 let. Ráda pomáhá lidem a k rozhodnutí ji navíc inspiroval i její manžel, který byl dobrovolným hasičem už v době, kdy se seznámili. Společně hlídali bezpečnost a měli protipožární dozor i během narozeninových oslav stanice Český rozhlas region v Poděbradech.

Chodíte rádi na různé koncerty, do divadla nebo na festivaly? Možná ani nevíte, že na každé podobné akci musí být i protipožární ochrana. Dobrovolní hasiči střežili bezpečnost i během sobotních narozeninových oslav naší stanice v Poděbradech.

Ve Sboru dobrovolných hasiců Velké Zboží je paní Lucie Lokajíčková už 10 let

Z místní hasičské jednotky Velké Zboží byla po celou dobu akce na místě paní Lucie Lokajíčková. Původně vystudovala ekonomii, ale ráda pomáhá lidem. S tím souvisí i její další působení. Nejprve čtyři roky pracovala na Městském úřadě v Poděbradech v Oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení, kde měla na starosti všechny jednotky dobrovolníků. Nyní už pět let pracuje na Úřadu práce a je tak denně v kontaktu s lidmi.

Ve výjezdové jednotce dobrovolných hasičů Velké Zboží pracuje už 10 let a narozeninovou oslavu stanice Český rozhlas Region v Poděbradech letos střežila už po čtvrté. Naštěstí žádný problém řešit nemusela. Pouze před několika lety během koncertu hledala malého chlapečka, který se v davu ztratil mamince.

Zkušenosti je nutné sbírat postupně

Cesta k jednotce dobrovolných hasičů nebyla jednoduchá, přestože má v rodině doslova svého šéfa. Manžel paní Lucie, Tomáš Lokajíček, byl dobrovolným hasičem už v době, kdy se seznámili a je vedoucím SDH Velké Zboží.

Když se chtěla k hasičům přidat, její přání nejdříve nepodpořil. Měl obavy. Konec konců, je to značně nebezpečný „koníček“. A tak se nakonec celá situace dokonce řešila s profesionálními hasiči v Nymburce, kteří paní Lucii vstup mezi dobrovolné hasiče umožnili.

Bylo nutné absolvovat odborné školení, přesto začínala na pozici týlového zabezpečení, tedy hasiče, který se stará o zázemí. To v praxi znamenalo, že když byla jednotka několik dní v nasazení například během povodní, paní Lucie pro všechny smažila řízky. Postupně se ale dostávala k náročnějším úkolům a už 10 let s jednotkou jezdí na výjezdy. Dnes má už velké zkušenosti z mnoha zásahů, včetně náročných protipožárních. 

Činnost dobrovolného hasiče je velmi široká

Paní Lucie Lokajíčková jako dobrovolný hasič jezdí nejen k požárům. Dobrovolní hasiči v některých činnostech dokonce zastupují policii, pomáhají při záplavách a technických haváriích, vyjíždí k dopravním nehodám, jsou dokonce i nápomocní při přepravě nadměrných pacientů.

Dobrovolní hasiči Lucie a Tomáš Lokajíčkovi během narozeninových oslav ČRo Region v Poděbradech

Zkráceně řečeno, pomáhají všude, kde je potřeba. Nejvíce ale samozřejmě při požárním zásahu. Hasit požár je náročné a i s letitými zkušenostmi a kvalitním vybavením paní Lucie, přiznává, že se bojí, aby se jí něco nestalo. Občas i ráda zaskočí za policii a řídí během zásahu dopravu. Jednou už dokonce tři hodiny řídila křižovatku.

Úspěch zásahu záleží i na rychlém výjezdu jednotky

Všichni členové jednotky jsou napojeni na poplašný systém. U každého se při vyhlášení poplachu rozezvučí siréna a od operačního oddělení obdrží SMS zprávu i telefon s informací o aktuální situaci, počtu osob, které musí jet do terénu, i jaké je nutné vybavení. V online systému pak také každý vidí, kdo se už přihlásil, jestli je ještě někdo další potřeba a ihned se pak vyjíždí k samotnému zásahu.

Organizace členů je perfektní a paní Lucie je tak často v terénu při zásahu i se svým manželem. Společně byli i na narozeninové oslavě v Poděbradech. Práci si rozdělují, občas podle situace problém řeší spolu. A také přiznávají, že si v Poděbradech během akce službu velmi vychutnali. Paní Lucie se ráda vlní do rytmu a na hudební odpoledne se velmi těšila. Nejvíce na Milana Drobného a na Václava Neckáře se skupinou Bacily.

Na akci spolu s nimi byli i další dva kolegové hasiči, samozřejmě nechybělo profesionální vybavení a hasičské přístroje. Ty naštěstí nebyly potřeba, a tak si všichni narozeninový open-air koncert  s představením hostů a moderátorů stanice Český rozhlas Region velmi užili.

Spustit audio

Související