Papoušek v nouzi ztrácí peří i chuť do života. Společnost Laguna zachránila už stovku handicapovaných papoušků

3. leden 2024

I papoušek může mít plnou hlavu starostí. Když je utrápený na duši, ztrácí peříčka i dobrou náladu. Majitelé si s ním potom nevědí rady. O papoušky v nouzi se už řadu let stará společnost Laguna, která sídlí v malebné vesničce Luka pod Medníkem. Velkou voliéru s jejich handicapovanými papoušky najdete i v pražské Botanické zahradě Na Slupi.

Velcí papoušci mohou mít problémy s chováním i s úbytkem peří. Někdy jim chovatelé nedokáží zajistit odpovídající péči a takový papoušek potom chřadne, ztrácí chuť do života, napadá svého majitele nebo vydává tak hlasité zvuky, že si sousedé začínají stěžovat.

Předsedkyně společnosti Laguna Magdaléna Žohová a dvouletá amazoňanka Francis

Předsedkyně společnosti Laguna Magdaléna Žohová má dlouholeté zkušenosti s péčí o handicapované a odložené papoušky. Nejdříve se o ně starala v domku, kde bydlí, ale jak se rozrůstal počet svěřenců, tak prostory přestaly stačit. Společnost Laguna má teď papoušky i ve skleníku v Botanické zahradě Na Slupi.

Handicap nemusí být na papoušcích na první pohled vidět. Může to být chybějící peří, nevyvinuté křídlo, ale také šrám na duši. Někteří majitelé správně neodhadnou potřeby papoušků. Na začátku je roztomilé mládě, které dělá chovatelům radost, jak ale papoušek roste, tak dochází k situacím, kdy se z domácího miláčka stává utrápený pták, který útočí na svého majitele, škube si peří a postupně se mění v psychickou a fyzickou trosku. Výsledkem je zlomené zvíře a nešťastný majitel, který by papouškovi rád pomohl, ale neví, jak na to. Díky společnosti Laguna dostávají taková zvířata druhou šanci.

Josefínka s holým bříškem nosí trička z ponožek

Handicapovaní papoušci ve velké voliéře vedou spokojený život. Chovatelky ze společnosti Laguna jim zajišťují odbornou veterinární péči a snaží se o jejich návrat do normálního života.

V současné době chovatelé ze společnosti Laguna pečují asi o 100 papoušků. Jedním z nich je Josefína, která svoji adoptivní matku Ivanu Heřmanovou ani na chvilku nespouští z očí. Je to papoušek kakadu bílý, který má holé bříško a špatně narostlá křídla. Josefínka ráda nosí trička ušitá z ponožky, aby jí netáhlo na vypelichané bříško. Teď vypadá spokojeně, její původní majitelka ji ale krmila řízky a pizzou a kávou, což je pro papouška naprosto nevhodné.

Ivana Heřmanová s Josefínkou

Záchranný projekt Laguna je závislý na práci dobrovolníků, o které nemá nouzi, avšak jen málokdo u papoušků vydrží dlouho. Od velkých ptáků se totiž často velkého vděku nedočkají. „Máme tady jednoho šikulu, který mne prostě nemá rád. Tady mám před 14 dny prokousnuté ucho. Ještě se mi to nezahojilo a už mi šel po druhým, “ říká chovatelka Jana Černá, která svým svěřencům právě chystá směs ovoce, zrní a granulí. „Je jim tu dobře, ale někteří prostě nemají rádi lidi.“

Zájemci se mohou do projektu zapojit nejen jako dobrovolníci, ale také drobným darem, zakoupením kalendáře anebo mohou pozvat papouška na oběd.

Co chovatelku Magdalenu Žohovou na práci s papoušky baví? A jak papoušci komentují její přítomnost u voliéry? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio