Pavel Rataj: Poradím, jak projít rozvodem se ctí

13. září 2012

S partnerským psychologem Mgr. et Mgr. Pavlem Ratajem jsme mluvili o tom, jak zvládnout rozpad manželství i rodiny.

Hovořili jsme o důvodech, které vedou k rozvodu manželství. Probírali jsme, jak lidé tento životní zlom prožívají. Zmínili jsme konflikty, ke kterým může v tomto období mezi už bývalými partnery docházet. Povídali jsme si o způsobech jejich řešení.

Podle údajů Českého statistického úřadu v průběhu prvních měsíců letošního roku uzavřelo nejvíce lidí manželství a rozvedlo se ve Středočeském kraji. Od ledna do konce března se tu uzavřelo 448 sňatků a skončilo rozvodem 810 manželství. Rozvody nad svatbami převažují i v dalších krajích. Ve více než 60 procentech případů o rozvod požádaly ženy.

Rozvod znamená především bolest, pláč, zklamání a vztek. I Světová zdravotnická organizace považuje rozvod za jednu z psychicky nejnáročnějších životních situací.

Když už rozvod skutečně přijde, tak se většinou jedná o ztrátu pro všechny zúčastněné - partnery i případné děti. V podstatě jde o selhání, které je spojené se značným strádáním. Rozvod je rána, která hodně a dlouho bolí. Psychické vyrovnání je mnohdy velmi komplikované a plné zraňujících pocitů.

Na jedné straně procházejí oba partneři právním procesem, který končí jejich oficiálním rozvodem. K tomu ale ještě prožívají podle odborníků takzvaný psychorozvod. Jde o složitý proces, kterým prochází každý, kdo se vyrovnává s rozpadem svého vztahu. Trvá obvykle jeden až dva roky a má své fáze.

Podle manželského poradce Petra Šmolky procházejí lidé v průběhu první fáze popřením, kdy mají dojem, že to nemůže být pravda. Ve druhé fázi prožívají zoufalství. Nemohou spát, jíst, soustředit se a nic je nebaví. Třetí fázi představuje zloba. Ve čtvrté fázi se dostavuje tzv. druhá adolescence. Takový člověk se pak chová jako utržený ze řetězu. Často navazuje náhodné známosti, užívá alkohol i jiné drogy. Zkrátka se snaží si za každou cenu užívat života. Až poté nastupuje fáze, kdy se člověk s rozvodem vyrovnává a je schopen přijmout realitu.

Spustit audio