Pavel Šimerda z Mnichovic u Prahy: Sehnal jsem velké auto, kamaráda a vyrazil na slovensko-ukrajinskou hranici

31. březen 2022

Když ve čtvrtek 24. února ráno vypukl válečný konflikt na Ukrajině, byl v tu dobu 36letý programátor Pavel Šimerda z Mnichovic u Prahy asi týden doma. Stále sledoval zprávy a dění na slovensko-ukrajinských hranicích. Pak se rozhodl, že tam pojede a pomůže s převozem uprchlíků na Slovensko. Sehnal velké auto a kamaráda, a vyrazili na hraniční přechod Ubĺa. Strávili tam týden a do slovenských měst, hlavně Košic a Prešova, přivezli celkem 50 ukrajinských uprchlíků.

 

„Když začal 24. února válečný konflikt na Ukrajině, byl jsem zrovna doma a neměl jsem toho moc na práci. Každý den jsem až do noci sledoval dění kolem války a pak jsem se rozhodl, že tam pojedu pomoc,“ popisuje své takřka okamžité rozhodnutí 36letý programátor z Mnichovic u Prahy.

„Sehnal jsem devítimístný tranzit a vyrazili jsme. Kamarád byl v kontaktu s jednou ukrajinskou dobrovolnicí, která už v té době pomáhala na hraničním přechodu v Ubĺe. Tam nás zaregistrovali a bylo to. Mohli jsme začít převážet ukrajinské uprchlíky,“ pokračuje Šimerda.

Mise na slovensko-ukrajinské hranici

S kamarádem převezli hlavně do slovenských měst Košice a Prešov 50 ukrajinských uprchlíků, mezi nimi především maminky s dětmi a několik seniorů. „Na doklady a pasy celkem dbali. Věděli, že je budou potřebovat. V humanitárních centrech na hraničních přechodech jsou dobře zásobení, takže všichni lidé, které jsme převáželi, se mohli najíst, napít a dostali základní potřeby,“ říká mnichovický programátor.

Většina ukrajinských uprchlíků při cestě do některé z bezpečných zemí většinou stále sleduje dění v jejich válkou zmítané zemi. Zároveň se snaží zjistit, kde zůstali jejich příbuzní a známí. „Když se někteří rozpovídali, byli přesvědčení o tom, že se během několika dnů vrátí domů,“ konstatuje trochu podiveně Pavel Šimerda, který je připravený na další pomoc na slovensko-ukrajinských hranicích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.