Pavel Víša má ve sbírce 100 historických traktorů i ruský kombajn. Většinu strojů opravil a předvádí

15. červen 2021

Pavel Víša je potomek starého selského rodu Rejholců. Nadšený sběratel traktorů začal v roce 1996 budovat Chotouni u Českého Brodu neobvyklé muzeum. Dnes najdete v osmi halách nejen 100 historických traktorů, ale také hasičské stříkačky, čističky obilí, mlátičky a další zemědělské stroje.

Z rozsáhlého hospodářského dvora se vstupuje do obří garáže, která původně sloužila k chovu prasat. Dnes je zde zaparkovaná asi třicítka traktorů. První traktor Svoboda DK 12 získal od kamaráda, další stroje pak začaly rychle přibývat. Mnohé z nich jsou unikáty, které Pavel Víša pečlivě opravil. „Část z nich je plně funkčních, část ne, protože na to nejsou náhradní díly a není ani čas to udělat. Jsem na to opravdu sám,“ rozhlíží se sběratel po své sbírce.

V muzeu návštěvníci najdou například zajímavý německý traktor, který se startoval volantem. Před jízdou musel řidič volant sundat a využít ho jako kliku k nastartování motoru. O kuriozity není nouze ani v dalších halách. Obří traktor v červené barvě Kirovec byl původně vyrobený jako sovětský tahač raket, na zemědělský stroj byl předělán až později. Pavel Víša na něj má velmi osobní vzpomínky neboť v mládí s ním sám jezdil.

Při větších akcích mohou návštěvníci muzea vidět v chodu i ruský kombajn. „To nemá tlumič výfuku, takže když začneme startovat, tak to vědí všichni lidé z vesnice,“ směje se sběratel. Vzápětí ochotně startuje menší traktor s výrazným nápisem PORSCHE – DIESEL, na který si mohou děti vylézt a vyzkoušet si volant. „Děti jsou z toho nadšený, nechtějí odsud, protože to je takový hezký stroj.“

Kuriozitou ve sbírce je traktor, který se startuje volantem. Po nahození motoru se volant nasadil a traktor mohl odjet

Muzeum traktorů a zemědělských strojů má otevřeno po celý rok. Termín prohlídky je ale nutné s Pavlem Víšou předem domluvit. Sběratel umí o každém exponátu zajímavě vyprávět. Zaujme a pobaví i posluchače, kterým technika nic neříká.

Obec Chotouň leží mezi Českým Brodem a Kolínem. Známá je jako rodiště svatého Prokopa. Právě na svátek tohoto světce, tedy 4. července, se v Muzeu traktorů konají velké akce. Také letos tady plánují otevřít dveře pro veřejnost. Informace hledejte na www.veterantraktory.cz.

Spustit audio