Perlu podkrkonošské lidové architektury najdete v Karlově v Lomnici nad Popelkou

30. listopad 2016
Česko – země neznámá

Lomnice nad Popelkou, městečko na rozhraní Českého ráje a Krkonoš, se může chlubit řadou zajímavostí a pamětihodností. Od lomnických sladkých sucharů, přes zámek, muzeum a radnici až po vesnickou památkovou rezervaci Karlov plnou romantických roubenek.

Tato část města nese název po někdejším majiteli panství Karlu z Morzinů, který ji založil na počátku 40. let 18. století. Postupně zde vyrůstala roubená stavení a centrem Karlova se stalo obdélníkové Karlovské náměstí. Některé z roubenek se dochovaly dodnes a náměstí patří k vrcholům podkrkonošského dřevěného barokního urbanismu.

Nejhodnotnější dochovaná stavení mají podsíně a bohatě zdobené lomenice. Lomenice jsou trojúhelníkové až lichoběžníkové prkenné štíty, kdy jsou prkna skládána do obrazců a spáry překrývají lišty. Některé lomenice v Karlově doplňují barokní ozdoby nazývané voluty.

V případě podsíní začíná spodní patro roubenky profilovanými dřevěným sloupy a zeď s okny je až za nimi. Vzniklý prostor využívali řemeslníci a živnostníci k vystavení a skladování svého zboží. Zatímco hlavní (Husovo) náměstí bylo centrem obchodníků, na Karlovském náměstí žili především řemeslníci a býval zde také dobytčí trh.

Kašna, u které hospodyňky praly prádlo

Nejen roubenky, ale i sochy a kašna

Roubená dřevěná stavení, která vznikla během 18. století, se všechna nedochovala. Venkovský charakter si ale uchoval střed náměstí, jakási náves s alejí stromů, dvěma sochami a malou kašnou.

Uprostřed náměstí je od roku 1874 socha Panny Marie Karlovské, patronky těhotných a neplodných žen. Je na ní nápis: „S pomocí Boží a účinkováním dobrodinců karlovských.“ Z toho se dá usuzovat, že prostředky na pořízení sochy byly získány sbírkou.

Výše v zeleném středu náměstí je socha svatého Prokopa. Ta původně stávala u nedaleké tkalcovny bratří Mastných a na Karlovské náměstí se dostala nejspíš počátkem 20. století. S tkalcovnou bývá spojována i malá kašna na Karlovském náměstí. Odpadní teplá voda z továrny tekla právě do kašny a místní hospodyně k ní chodily prát prádlo.

Panna Maria Karlovská

O vyhlášení památkové rezervace se uvažovalo již od 60. let minulého století. Došlo k němu ale až v roce 1995. Řada roubenek bohužel vzala za své. Jako kulturní památky jsou chráněné obě sochy na Karlovském náměstí a celkem dvanáct domů. Vesnickou památkovou rezervaci netvoří však jen samotné náměstí, ale i z něj vycházející uličky.

Spustit audio