Permakultura na zahradě, RC modely aut, alarmy

6. srpen 2011

Co je to permakultura na zahradě? Na vše podstatné se ptala Markéta Vejvodová zahradní specialistky Jany Novákové. Před letní dovolenou určitě znovu zvažujete, jestli bezpečnostní zařízení Vašeho bytu či domu je dostatečné. Na trhu je dnes množství nejrůznějších alarmů, podrobnosti pro vás připravila Markéta Vejvodová. Dozvěděli jste se víc o akvarijních rybkách, nositelkách jména beta bojovnice. Jejich pestrý svět nám přiblížila akvaristka Dagmar Hurychová.

Permakultura na zahradě
Máte rádi přírodní zahrady i přírodní způsob bydlení? A přáli byste si, aby vás navíc vaše zahrada opravdu uživila? Zkuste se zajímat o tzv. permakulturu, která ve světě už před 30 let propojovala znalosti z poznatků přírodních věd, systémové ekologie a ověřené tradiční praktiky různých kultur. Navíc tak pomůžete naší planetě. Na vše podstatné se ptala Markéta Vejvodová zahradní specialistky Jany Novákové ze společnosti Janiny zahrady.

RC modely aut
Teď se zaměříme na RC modely aut. Povíme vám, jaké modely existují a řeč bude i o závodech, kterých se majitelé těchto malých nablýskaných vozidel účastní. S Pavlem a Lukášem Mrnkovými z prodejny RC modelů v Mladé Boleslavi o tom natáčel Jan Zítka.

Alarmy
Před letní dovolenou určitě znovu zvažujete, jestli bezpečnostní zařízení vašeho bytu či domu dokáže spolehlivě ochránit majetek v době vaší nepřítomnosti, ale i vás, když jste například sami doma. Na trhu je dnes množství nejrůznějších alarmů, které si můžete nastavit přesně podle potřeb. Na možnosti výběru se ptala Markéta Vejvodová Viktora Slanaře ze společnosti Jablotron.

Beta bojovnice
Bety bojovnice patří bezesporu k ozdobám akvárií. Tyto nádherně zbarvené rybky existují v mnoha formách. Jejich pestrý svět nám teď přiblíží akvaristka Dagmar Hurychová, ke které nás pozval Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Pudink se vám už nikdy nepřipálí, když hrnec - zejména dno - před vařením vymažete máslem. A navíc bude puding hladší a vláčnější.

Reprízováno 3. srpna 2013.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.