Pětice dětí z domova v Liběchově dojela na kole za pět dní k Baltu. Pomohla seniorům i novorozencům

13. říjen 2019 14:55

Kdo chce pomáhat, cestu si vždycky najde. Skupinka dětí z dětského domova v Liběchově se vydala na kolech z českého Krompachu až k německému Baltu. Díky jejich vytrvalosti se jim podařilo vybrat 200 000 korun. Peníze si rozdělí Domov pro seniory Vidim a Nadační fond „N“ pro nedonošená miminka.

Dva Tomášové, Sam, Filip a Diana z Dětského domova v Liběchově ujeli na kolech 580 kilometrů. Cestu z Čech až k Baltu zvládli za pouhých 5 dnů. „Byla vedra, každý den pětatřicetistupňová vedra. Poslední den byl snad nejhorší, všechno nás bolelo,“ vzpomíná na cestu jeden z hrdinů.

S organizací cesty jim pomáhal sportovec a filantrop Tomáš Slavata. Cestu k Baltu podnikl s dětmi z dětských domovů už potřetí. Liběchovská parta ale až do letošního výletu mnoho kilometrů na kolech nenajezdila.

Děti z Liběchova dostaly šanci vyzkoušet si, co vydrží. Bojovaly s únavou a z cesty k Baltu si odvezli spoustu zážitků

„Jejich nejdelší tréninky měly kolem šedesáti kilometrů. A najednou před nimi stálo to, že v prvních třech dnech se jezdilo více než 130 kilometrů, což pro ně bylo do té doby něco neskutečnýho,“ usmívá se Slavata.

Senioři z vidimského domova chtěli závodníky podpořit a napekli jim na cestu koláčky. Vybrané peníze poslouží jednak na nákup vybavení pro nedonošená miminka z motolské nemocnice, ale umožní také dovybavit Domov seniorů Vidim.

Za hrdinskou cestu na kolech si pětice dětí vysloužila titul Mladý hrdina v projektu České pojišťovny a s tím i 15 tisíc korun. Ovšem také tyhle peníze věnují vidimským seniorům.

Děti z domova v Liběchově dojely až k moři a pomohly tak seniorům i nedonošeným novorozencům
Spustit audio