Petr Kuchař se živí jako červař. Rybářům shání žížaly, červy a pijavice

3. červen 2020

Vášeň pro rybaření dovedla Petra Kuchaře k podnikání. Jako zkušený červař už dvacet let shání rybářům živou návnadu. Žížaly dováží hned ve čtyřech velikostech. Přechovává je v obřích lednicích v Lysé nad Labem.

„Žížaly se používají na chytání ryb,“ Petr Kuchař otevírá obří lednici, která je plná přepravek s živými žížalami. Krabičky jsou označené čísly. „Je to číslované podle velikosti. Čtyřky jsou největší a je jich tam patnáct, pak jsou trojky a je jich tam pětadvacet. Dvojky jsou takoví hubeňouři a používají se na bílou rybu, oukleje. Nejvíc se používají ty čtyřky – velká návnada, velká ryba,“ směje se Petr Kuchař, který je sám také vášnivým rybářem.

Petr Kuchař potvrzuje, že žížaly jsou žádané zboží nejen u rybářů, ale také třeba u maminek, které shánějí žížaly pro svoje děti na školní projekty. Žížaly jsou oblíbené i u zahrádkářů, kteří si koupí třeba jen pár žížal do kompostu nebo do truhlíku a získají tak živý rýč. Největší jsou rousnice, které Petr Kuchař dováží až z Kanady. Na skladě má ale také třeba pijavice.

Pijavice koňské jsou oblíbené u rybářů, kteří mají políčeno na sumce

Druhá lednice je vyhrazená pro přepravky plné masných červů. Vydrží v ní jenom drsné nátury, protože zápach je opravdu nesnesitelný. „Je to dělané třeba z kuřat, z ryb, z drobů,“ vysvětluje Petr Kuchař. Zápach linoucí se z přepravek mu nevadí. „Je to o zvyk. Každá práce má nějaká pro a proti,“ směje se Petr Kuchař a už se těší, jak připravenou návnadu osobně otestuje na rybách v Labi.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.