Petr Šmolka: Při rozvodových tahanicích pomáhá i několikaměsíční odluka

18. březen 2013

S psychologem a manželským poradcem PhDr. Petrem Šmolkou jsme mluvili o problémech, které řeší lidé při rozvodu.

Zaměřili jsme se na to, jak lidé rozpad své rodiny prožívají. Věnovali jsme se sporům, ke kterým někdy v průběhu rozvodu dochází. Probírali jsme způsoby jejich řešení.

Každý rok se v České republice rozpadá zhruba 30 tisíc manželství. Navrhovateli bývají přibližně v 70 procentech ženy. Pro některé z nich byl návrh na rozvod jen nevyslyšeným voláním o pomoc, jiné už skutečně nemohly nadále snášet manželovo chování.

Muž se většinou rozvádí, když má jiný vztah

Běžný muž totiž usiluje o rozvod často až ve chvíli, kdy už má jiný vážný vztah. Podle Petra Šmolky totiž většinou platí, že běžný muž se domáhá rozvodu až ve chvíli, kdy ho cosi vně manželství velice intenzivně přitahuje. A bývá to většinou jiná žena.

Muž a žena (ilustrační foto)

Na rozdíl od mužů se žena k rozvodu uchyluje i tam, kde jí něco podstatného v manželství chybí. Jde o partnerův zájem, úctu nebo citlivost vůči jejím potřebám.

Rodičovský poker

Citlivou součástí rozvodu je jednání o tom, jak bude probíhat péče o společné děti. Muži v této souvislosti často prožívají obavy ze ztráty kontaktu s dětmi.

Petr Šmolka k tomu dodává: „Strach má někdy dokonce větší oči, než by musel. Kultivovaný rozchod a dobře fungující uspořádání po rozvodu nemusí nutně otcovskou roli poznamenat; někdy ji dokonce i posílí.“

Reprízováno 14. srpna 2013.

autoři: Alima Martinová , Petr Šmolka
Spustit audio