Pěvkyně Jarmila Novotná okouzlila svět. Volný čas ale nejraději trávila na zámku v Litni u Berouna

Jarmila Novotná sklízela velké úspěchy nejen v Metropolitní opěře v New Yorku, ale také jako filmová herečka. Zájem o ni měli hollywoodští producenti, ona ale role většinou odmítala. Chtěla se soustředit především na operní kariéru. Nové role se učila na zámku v Litni.

„Panství v Litni bylo prosperujícím velkostatkem zejména za éry šlechtického rodu Daubků,“ přibližuje historii zámku Barbora Dušková z neziskové organizace Zámek Liteň. „ Kromě kovárny tady býval lihovar a pivovar se sladovnou.“ V zámeckém parku dodnes najdeme zchátralou oranžérii, umělou jeskyni a Salu terrenu, kde se konaly koncerty. Součástí areálu je i nedávno opravená „Čechovna“. Své jméno dostala podle spisovatele Svatopluka Čecha. Jeho otec zde býval správcem a slavný spisovatel na statku vyrůstal.

Operní pěvkyně Jarmila Novotná se přivdala do šlechtické rodiny Daubků v roce 1931 a romantický zámek si rychle oblíbila. Ráda tady odpočívala po náročných cestách v zahraničí. Zemřela v roce 1994 v New Yorku, pochována je ale spolu s manželem v rodinné hrobce v Litni.

S pobytem Jarmily Novotné v Litni je spojený i vznik Oskarového filmu Poznamenaní. Traduje se, že právě tady režisér Fred Zinnemann zpěvačku přemluvil, aby se ujala hlavní role v hollywoodském filmu o matce, která po válce hledá svého malého syna. „ Tohoto syna si zahrál tehdy devítiletý Ivan Jandl, který za dojemný a silný výkon získal Oskara,“ říká Barbora Dušková.

Logo

Dnes je zámek v havarijním stavu. Až do roku 1989 tady bývalo učiliště. Na omlácených zdech se daří plísni a stropy, které maloval Quido Mánes, pomalu odpadávají. Místo křišťálových lustrů visí rezavé lampy ze 70.let. Panství bylo Daubkům vráceno v restituci, na jeho obnovu ale neměli sílu. Noví majitelé manželé Leidlovi už dokázali opravit střechu zámku, věžní hodiny, Čechovnu i nádherný zámecký park. Zámek chtějí časem proměnit v kulturní centrum. Do zámeckého areálu může veřejnost nahlédnout v rámci hudebního Festivalu Jarmily Novotné.

Další tipy na výlety po atraktivních místech Středočeského kraje najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Spustit audio