Pikantní hovězí guláš vindaloo s chilli papričkami od Marie Opekarové vyváží rýže s rozinkami

Díky kližce získáte nebesky měkké a šťavnaté maso, kterému ďábelskou ostrost dodají chilli papričky. Marie Opekarová z Chebu vypěstovala citronovou odrůdu ve vlastním skleníku. Rýže s rozinkami jako příloha krásně jde k pikantnosti masa.

Ingredience
  • 500 g prorostlé hovězí kližky
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 feferonky
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kmínu (nejlépe římského)
  • ½ lžičky celého černého pepře
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • ½ lžičky zázvoru
  • na špičku nože chilli
  • 2 lžíce octa
  • 3 špetky soli
  • 3 lžíce oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 100 ml vody
  •  
  • Příloha pro 2 porce
  • 450 g rýže
  • 50 g rozinek
  • špetka soli
  • 2 lžíce oleje

Postup

Kližku nakrájíme na kostky 2 x 2 centimetry nebo na malé nudličky.

Připravíme si koření. Vložíme ho do mističky a rozmixujeme na kaši. Přidáme ocet a zamícháme, aby vznikla kašička, díky které maso bude křehčí a hezky se rozvolní na cibuli.

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Pokrájíme sušené chilli papričky.

Do tlakového hrnce dáme olej a orestujeme cibuli společně s papričkami. Téměř vzápětí přidáme česnek. Když cibule zesklovatí, přidáme směs rozmixovaného koření a společně restujeme ještě dvě minuty.

Na směs nasypeme nakrájenou kližku a osolíme ji třemi špetkami soli. Až se ztratí syrová barva kližky, zalijeme vodou a hrnec zakryjeme pokličkou.

V tlakovém hrnci dusíme maso 1 hodinu.

Mezitím si připravíme rýži s rozinkami. Rýži zalijeme jeden a půl násobkem množství vody, přidáme rozinky, sůl a olej. Zamícháme a dusíme pod pokličkou.

Maso většinou pustí hodně šťávy, proto po udušení ještě necháme šťávu lehce varem zredukovat.

Pocitronujeme a podáváme. Můžeme dekorovat nakrájenou plocholistou petrželkou.

Marie Opekarová

Recept vaří už asi 40 let. V době socialismu její švagrová, vědecká pracovnice, jezdila do zahraničí a vždycky, když odněkud přijela, přivezla nějakou novou dobrotu, kterou jim uvařila. Bylo to tak i s tímto pikantním gulášem, který ji naprosto učaroval.

Na přivítanou jsme si připili i nealkoholickým sektem, aby se dílo podařilo a mohli jsme zase autem odjet zpátky domů. Paní Opekarová nám představila i svého manžela, který rád pracuje se dřevem. Dokonce sbírá nejrůznější kusy dřevin a ty pak opracovává do malých hladkých oblázků.

Marie Opekarová a Patrik Rozehnal