Plevele s jedlými kořeny, rybaření v zimě, gekon madagaskarský

26. listopad 2011

V tomto díle jste se například dozvěděli, že existují plevele, které můžete velmi dobře využít i v kuchyni a ještě si na nich pochutnat. I v zimě se můžete věnovat rybaření. Existuje totiž lov pod ledem. Pouhá výměna pracovní desky a dřezu vaší kuchyň doslova rozzáří.

Plevele s jedlými kořeny
Máte rádi krásnou zahrádku, kde nerostou žádné plevele. Jenomže, při pletí byste si měli dvakrát prohlédnout, co chcete jako plevel odstranit - případně vyhodit. Jsou totiž plevele, které můžete velmi dobře využít i v kuchyni a ještě si na nich pochutnat. Nakonec se možná rozhodnete, že si některé plevele na zahradě přímo začnete pěstovat. Na vše potřebné o jedlých plevelech se ptala Markéta Vejvodová Jany Novákové ze společnosti Janiny zahrady.

Rybaření v zimě neboli lov ryb pod ledem
I v zimě se můžete věnovat rybaření. Existuje totiž lov pod ledem, tzv. lov na dírkách. Rybáři používají malé otvory vyvrtané v ledu. Za jakých podmínek je tento způsob možný a jak na to, nám prozradil Pavel Vrána z Českého rybářského svazu. Ptal se ho Jan Zítka.

Jak opravit kuchyňskou linku
Blíží se Vánoce a možná vás už teď straší vánoční úklid. Jenomže, ať se snažíte vaší několik let starou kuchyň uklidit sebevíc, možná máte pocit, že jí stále něco chybí. A přitom stačí málo. Pouhá výměna pracovní desky a dřezu vaší kuchyň doslova rozzáří. O tom, jak postupovat mluvila Markéta Vejvodová s Radkem Kachlíkem ze společnosti Selena Bohemia s.r.o.

Gekon madagaskarský
Gekon madagaskarský neboli pareodura picta. Tak se jmenuje plaz, který se těší oblibě nejen u našich chovatelů. Jde o menšího gekona, který není příliš náročný na péči. Na zajímavosti i na praktické informace pro potenciální majitele se Petra Velenského z pražské ZOO ptal Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Aby květák zůstal při tepelné úpravě bílý, stačí kápnout pár kapek citrónové šťávy.

Spustit audio