Po stopách kocoura Mikeše dojdete až k Žižkovu dubu. U Mnichovic roste stovky let

6. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Na Jana Žižku se vzpomíná různými způsoby. Po slavném vojevůdci je pojmenovaný i památný stroj, který roste v Ladově kraji ve středních Čechách. Dostanete se k němu, pokud se projdete stezkou Po stopách kocoura Mikeše.

Statný dub roste kousek od Mnichovic, takže výlet můžete spojit s návštěvou Ladových rodných Hrusic. A v zimě si můžete dopřát lyžování na Bobešově sjezdovce na blízkém Šibeničním vrchu.

Žižkův dub stojí na konci obce Myšlín. Stáří krásného rozeklaného stromu se odhaduje na 800 let. Nejstarší pověst tvrdí, že stál už před 1100 lety – tedy v době, kdy kolem něj staří Slované chodili na obětiště u Zvánovic.

Známější a reálnější je příběh z husitských dob. V roce 1421 tudy totiž táhl Jan Žižka se svým vojskem na Český Brod. Dub Žižku možná opravdu pamatuje, protože jeho vojsko se v těsném okolí utábořilo.

Dub letní je vysoký téměř 20 metrů, ale kdysi býval mnohem vyšší. Dodnes se dochovalo pouze jeho torzo, které je ale stále zdravé. Obvod kmene je sedm metrů a jedná se tak o jeden z nejstarších a největších stromů ve středních Čechách.

Má velmi mohutný kmen s dutinou, která je od země otevřená. Šířka dutiny je více než jeden a půl metru, vstup do ní je ale chráněný mříží a pro jistotu také velkým žulovým kamenem, který svým tvarem příznačně připomíná husitský štít.

Spustit audio