Pochoutky s Richardem Adamem

Český zpěvák, jedna z někdejších velkých hvězd českého swingu 50. let 20. století, bratranec české herečky Jaroslavy Adamové. To je Richard Adam. V Pochoutkách nejen zpíval, vzpomínal a vyprávěl, ale hlavně Naďu s Patrikem naučil připravovat krkovici na cibuli a rajčatech čili Adamovu baštu...

Richard Adam má na svém kontě přibližně 330 nahraných písnÍ, z čehož 250 jich bylo pro Československý rozhlas. Jeho vůbec nejúspěšní písní se stala píseň Tina Marie, které se na gramofonových deskách jen v SSSR prodalo přes jeden milión kusů. Řeč ovšem byla nejen o hudbě, ale také o jídle, rodině a kamarádech.

Adamova bašta
Ingredience: 4 plátky krkovice, cibule, rajská jablka, sojový olej (může být nahrazen olivovým), rýžové asijské nudle (ideálně široké), sůl, pepř a koření

Postup: Hlubší pánev, do níž jsme nalili olej, poklademe souvislou vrstvou na kolečka nakrájené cibule, na kterou navrstvíme rajčata. Osolené, opepřené a okořeněné (Richard Adam doporučuje použít koření z instantních "čínských" polévek) krkovičky položíme zeleninu a na mírném ohni dusíme zhruba 20 minut. Můžeme lehce podlévat. Ve chvíli, kdy je cibule hnědá (téměř připálená), máme hotovo.
Servírujeme s asijskými nudlemi, které lze nahradit libovolnou přílohou. Adamovu baštu můžeme navíc podle autora připravovat i z jiných druhů masa.

Richard Adam v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.