Pod Volfštejnem buďte opatrní. Na louce tam roste kriticky ohrožený hořeček drsný

3. říjen 2017
Česko – země neznámá

V naší přírodě je stále co objevovat a obdivovat. Pokud patříte mezi milovníky vzácných květin, máme tip právě pro vás. Řeč je o fialově kvetoucí rostlince jménem hořeček drsný, která u nás patří ke kriticky ohroženým druhům.

Květina celým názvem hořeček drsný Sturmův je dvouletka dorůstající velikosti 10 až 35 centimetrů. Kvete od července do konce října krásnými fialovými květy. A protože se jedná o náročnou rostlinu, která má ráda ručně kosené louky, roste už jen na několika málo místech u nás. Jedním z nich je louka pod hradem Volfštejnem nedaleko Černošína na Tachovsku.

Místní rezervace, která chrání výskyt vzácné květiny, se jmenuje jednoduše Pod Volfštejnem. Není ale jednoduché ji najít. Nevede k ní ani turistická ani naučná stezka. A možná je to dobře. Jak připomíná Martina Sihelská, průvodkyně z Muzea a informačního centra v Černošíně, někteří lidé si myslí, že si mohou vzácnou rostlinu jednoduše vydloubnout ze země a odnést domů na zahrádku.

Když to ale udělají, nakonec spláčou nad výdělkem, protože hořeček potřebuje k životu právě zdejší specifické podmínky. Těmi je kromě pravidelného ručního kosení louky i složení půdy a další klimatické podmínky.

Kudy tedy k hořečku?

Nejprve musíte zdolat Vlčí horu, na jejímž vrcholu se nacházejí trosky středověkého hradu Volfštejna. Sem z Černošína dojdete po žluté turistické trase. Stezka pokračuje dál po hřebeni až k nejvyššímu bodu hory, kde najdete informační panel o přírodní rezervaci Pod Volfštejnem.

Přírodní rezervaci ohraničují pruhy

Dál ale bez průvodce netrefíte. K louce totiž žádná cesta nevede. Podle Martiny Sihelské je nutné za informačním panelem uhnout prudce doleva a sejít dolů příkrým srázem několik desítek metrů. Tam se před vámi rozprostře na první pohled obyčejná louka.

Na druhý pohled spatříte fialově kvetoucí trsy hořečku. Je to nevšední setkání s vzácnou a krásnou rostlinou. Předem se navíc můžete domluvit v černošínském informačním centru na individuální výpravě.

Kromě hořečku rostou v přírodní rezervaci Pod Volfštejnem také další vzácné rostliny, například prstnatec májový, vstavač kukačka, pětiprstka žežulník nebo vemeníček zelený a další.

autor: Pavel Halla
Spustit audio