Pod známou oborou v Hukvaldech najdete nenápadnou minizoo plnou tropické zvěře

6. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Křik papoušků, vrnění pumy, cinkání japonských zvonkoher. Takové zvuky by v poklidné atmosféře Hukvald asi nikdo nečekal. A přesto sem už pár desítek let patří. Pod kamennou zídkou hukvaldské obory můžete navštívit tropickou minizoo Tropic Stanislava Reka, který už od dětství pěstoval kaktusy a choval papoušky.

Koníček Stanislava Reka poněkud přerostl běžný rámec klukovských zálib. Ve svém domě a na přilehlé zahradě si vybudoval tropický ráj. Vítá v něm návštěvníky, kteří se chtějí pokochat pohledem na nezvyklé rostliny, překrásnou zahradu v asijském stylu či promluvit s ptákem loskutákem.

Když vstoupíte do expozice exotického ptactva, neděste se. V kleci hned u vchodu totiž žije papoušek ara ararauna, křikloun, kterého ze všeho nejvíc těší lekat návštěvníky.

Méně nápadný pták loskuták vás při tom možná bude zvědavě pozorovat. A budete-li mít štěstí, uslyšíte ho mluvit. Podle Stanislava Reka je tento indický špaček nejnadanějším imitátorem zvuků. Ale má i svou libůstku. Nemluví na nikoho jiného než na urostlé muže se zvučným hlasem. Majitele prý přes léto ignoruje. Jen v zimě, kdy do Tropicu zabloudí jen málo lidí, jej vezme na milost a pozdraví.

Zahrada Tropicu je plná nezvyklých rostlin. Na své si zde přijdou zejména botanici, ale i ostatní návštěvníci se budou divit. I v chladném podzimu tady na stromech visí tropické plody, citrusy či drobné plody kiwi, které je možné dokonce i ochutnat.

Přes léto tady létají živí motýli, v zimě se musíte spokojit alespoň s těmi přišpendlenými

Na svou klukovskou vášeň, kaktusy, Stanislav Rek nezapomněl ani v dospělosti. Kaktusům a sukulentům věnoval celou samostatnou expozici.

Jednou ročně ozdobí Tropic Hukvaldy křehká krása právě vylíhlých motýlů. Kdy to však bude, neví dopředu ani sám majitel. Těm, kteří by tuto podívanou chtěli vidět, doporučuje sledovat internetové stránky www.tropichukvaldy.cz, kde se také dozvíte aktuální otevírací dobu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.