Poškozený vánoční strom v Benešově a více výjezdů hasičů. Následky zhoršeného počasí ve středních Čechách

28. listopad 2023 09:00

Vánoční strom v Benešově poškodil těžký sníh, radnice instaluje nový. A hasičům ve středních Čechách kvůli počasí přibylo výjezdů. Od pondělních 22:00 do dnešních 7:00 zasahovali u 44 událostí.

Vánoční strom na Masarykově náměstí v Benešově nevydržel nápor těžkého sněhu a pracovníci technických služeb ho dnes museli pokácet. Riziko polámání a pádu bylo příliš vysoké. Nahradí ho nový strom, slavnostní rozsvícení bude podle plánu 3. prosince, uvedla mluvčí města Tereza Lípová.

Jedle, která byla na náměstí od minulého týdne, se pod vahou těžkého a mokrého sněhu začala kroutit a naklánět a byla ohrožena její stabilita. I kdyby se strom vyztužil, hrozil by jeho pád a toto riziko radnice z bezpečnostních důvodů a po konzultaci s dendrologem vyhodnotila jako příliš velké.

V úterý technické služby na náměstí instalují nový strom. Půjde o smrk, který se nyní nachází v jejich areálu v Čechově ulici.

Instalace nového vánočního stromu v Benešově

Více výjezdů hasičů

Hasiči ve Středočeském kraji v noci nejčastěji odstraňovali popadané stromy ze silnic. Dnes ráno jsou podle webu dopravniinfo.cz v regionu hlášeny sněhové přeháňky, místy musejí řidiči počítat s horší viditelností.

Ke spadlým stromům, které bránily průjezdu po silnících, hasiči vyjížděli od pondělního večera v 31 případech. Zasahovali také u osmi dopravních nehod. Mezi obcemi Branka a Nová Ves u Bakova na Mladoboleslavsku například sjel autobus do příkopu. Nikdo nebyl zraněn, cestující odjeli náhradním vozem. U Bělé pod Bezdězem osobní vlak narazil do spadlého stromu. I tato událost se obešla bez zranění.

autor: JMys | zdroje: Český rozhlas Region , ČTK
Spustit audio