Poznejte, zač je toho Loket. Středověký hrad Loket na Karlovarsku nabízí zajímavý výhled

7. listopad 2014
Česko – země neznámá

Na Lokti navštívíme jedno z nejdůležitějších a strategických míst hradu, jeho nejvyšší bod - věž. Ta byla posledním útočištěm při obraně. A původně, než na Lokti dostavěli obytné paláce, se v ní dokonce i bydlelo. Dodnes tu můžete cestou po dřevěných schodech vidět dobový kamenný záchod nebo původní krbovou pec. To, co vás ale určitě ohromí, je výhled z hradní věže jejími čtyřmi okny. V každém z nich totiž uvidíte úplně jiný svět.

Nejpodobnější obrazu, který mohli vídat už středověcí obyvatelé hradu Loket, je pohled jihovýchodním směrem ke Slavkovskému lesu. Tady se toho ani za stovky let moc nezměnilo. Kopcovitá krajina, hluboké hvozdy plné zvěře. V dalším okně se pod vámi rozprostře historické město Loket s řadou barevných domečků a dominantním kostelem. Zpozorněte ale při pohledu z třetího okna.

Kolmo pod sebou uvidíte mohutnou řeku Ohři. Přetíná ji betonový most z třicátých let minulého století. Tím výhled plný paradoxů teprve začíná. Za řekou je vidět čerpací stanice. A aby toho nebylo málo, krajinu před vámi dál „zdobí“ panelové domy a scénu korunuje hnědouhelná elektrárna s kouřícími komíny na horizontu.

Pohled na Slavkovský les

Středověcí páni by se jistě hodně divili, co jim to v krajině vyrostlo za prapodivné stavby. Ale i ty patřily a patří k našim dějinám. A vy dnes máte jedinečnou možnost vidět díky několika různým výhledům z věže loketského hradu vývoj krajiny od 13. století po současnost.

I Přemyslovci měli svoje paneláky

Pohled z hradní věže na paneláky i elektrárnu

Při pohledu na impozantní a dodnes dochovanou stavbu hradu Loket si určitě položíte otázku, jak to tehdy s minimálním stavebním vybavením dokázali vůbec postavit. Už tehdy, ve 13. století, existovaly důmyslné stavební projekty. Například za vlády Přemyslovců měli stavitelé k dispozici prefabrikáty – připravené hotové díly jednotlivých staveb.

Na určeném místě se pak za nezvykle krátkou dobu, třeba jen za několik měsíců, podařilo postavit na objednávku třeba kostel nebo hrad. Rychlost výstavby hrála samozřejmě velkou roli i v samotné obraně strategického místa.

Kde se vzal název Loket

Řeka Ohře dala hradu jméno

Od pradávna teče v hlubokém údolí pod hradem řeka Ohře. Řeky si většinou svoje koryto a to, kudy potečou, určují sami. Tedy alespoň pokud jim v tom nebrání například skála z tvrdého kamene, kterou ani za stovky a tisíce let vodní živel neprorazí. A právě na takové mohutné skále stojí i hrad Loket.

Řeka se tu kolem skalního masivu ostře ohýbá a stáčí téměř do protisměru. Při pohledu do údolí řeky to opravdu vypadá jako loket lidské ruky. Výstižnější název pro tenhle majestátný středověky hrad než Loket byste těžko hledali. Můžete to posoudit sami, až si sem uděláte výlet.

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m17!1m11!1m3!1d1379.4354604015039!2d12.753872130913273!3d50.18651103324763!2m2!1f0!2f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x47a090886736c839%3A0xbc516451af81b419!2sHrad+Loket!5e1!3m2!1scs!2scz!4v1415356683264" width="610" height="450" frameborder="0" style="border:0"></iframe>
autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.