Pražské Jezulátko má na šatičkách odlesky nebe. Markéta Melenovská se při jejich tvorbě inspiruje starými obrazy

27. prosinec 2023

Malířka Markéta Melenovská už 17 let navrhuje šatičky pro Pražské Jezulátko. Vytvořila jich asi 200 kusů. Vosková soška má podle legendy zázračnou moc. Hlavně v předvánočním čase za Jezulátkem míří lidé z celého světa, aby Jezulátku pošeptali tajné přání. Někteří poutníci si potom odvážejí kopii sošky v originálních šatičkách.

Pražské Jezulátko je 47 cm vysoká, voskem potažená soška. Do kostela Panny Marie Vítězné pod pražským Petřínem za ní míří poutníci z celého světa. Mnozí z nich si potom do svých farností chtějí přivézt alespoň kopii této proslulé sošky. Originální šatičky pro tuto sošku vznikají v malé dílně výtvarnice Markéty Melenovské. Ta původně pracovala u pražských karmelitánů a právě od nich přišla první žádost o vytvoření šatiček.

Markéta Melenovská pracuje se vzácnými látkami

„Pražské Jezulátko je soška, která přišla do Čech ze Španělska původně jako svatební dar,“ vysvětluje malířka původ Pražského Jezulátka. Sošce začala být přisuzována zázračná moc, a tak se k ní už po staletí sjíždějí návštěvníci z celého světa, aby jí pošeptali prosby o uzdravení či o pomoc.

Šatičky se mění podle období

Jezulátko oblékají sestry karmelitky do královských šatů, jejichž barva se řídí podle období církevního roku a podle církevních slavností a svátků. V šatníku originální sošky je asi 300 kusů oděvů. Většina šatů jsou dary z vděčnosti. Markéta Melenovská navrhla pro originální sošku troje šatičky. Další její šatičky putují po celém světě spolu s kopiemi sošky. Najdeme je v kladenském kostele, ale také třeba v Mexiku, v USA, na Filipínách nebo v Austrálii.

Markéta Melenovská vystudovala oděvní průmyslovou školu. Podílela se na výrobě kostýmů pro pražská divadla ABC, Divadlo komedie nebo divadelní spolek Kašpar. Věnovala se studiu výtvarného oboru se zaměřením na péči o křesťanské památky. Pomáhala restaurovat nástěnné malby na různých zámcích v Čechách. Pro kostel Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského v Karmelitské ulici vytvořila postavy pro venkovní betlém, které zvou k návštěvě Pražského Jezulátka.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.