Příbramské Divadlo Antonína Dvořáka letos oslaví šedesátiny. Hráli tam také Radek Brzobohatý nebo Pavel Nový

5. únor 2019 12:51

Divadlo v Příbrami letos oslaví kulaté jubileum. Příbram se v poválečných letech rychle rozrůstala a nová budova divadla měla nahradit nevyhovující malé scény v Benešově a v Hořovicích. Základní kámen Kulturního domu byl položen v roce 1957 a už o dva roky později se v divadle poprvé zvedla opona.

Kulturní dům se stavěl podle návrhu architekta Václava Hilského a sestával ze dvou divadelních scén, estrádního sálu a kina. Součástí objektu je také restaurace s vinárnou, hotel a kavárna. „Ta léta byla samozřejmě poznamenána politickým klima u nás,“ vysvětluje ředitel příbramského Hornického muzea Josef Velf. „Nicméně Václav Hilský překročil pomyslnou hranici těchto bariér a vytvořil zde dílo, které náležitě ocenily až další generace. V roce 2006 byl tento objekt dokonce prohlášen za kulturní památku.“

Kulturní dům postavil národní podnik Jáchymovské doly. „Stavba probíhala velice rychle také z toho důvodu, že na ni byli nasazeni kromě kmenových pracovníků i takzvaní nekmenoví, tedy vězni,“ listuje dobovými dokumenty Josef Velfl. „Při té stavbě pracovali také vězni političtí.“

Prvním ředitelem příbramského divadla byl jmenován Antonín Dvořák. Do Příbrami přišel ze zrušeného Městského divadla v Benešově. Prosazoval hlavně inscenace současných českých her. Antonín Dvořák také režíroval hru Františka Pavlíčka „Labyrint srdce“, kterým se divadlo otevíralo.

Příbramským divadlem prošla řada slavných osobností, mezi nimi například Radek Brzobohatý, Miroslav Zounar nebo Jan Vala. „V roce 1959, kdy zahajovalo divadlo v Příbrami, tak mi bylo 16 let a moji rodiče měli předplatné. Pamatuju si tam třeba slavného Othella Pavla Bártla, “ vzpomíná herec Pavel Nový, který byl v příbramském angažmá hned dvakrát. Poprvé tam nastoupil v roce 1969. „Bylo to dobrý. Moc se nám to líbilo, protože ze začátku tam byl ředitelem a šéfrežisérem velký Antonín Dvořák. A v té době se tam hrálo moc dobrý divadlo.“

V muzikálu Dáma na kolejích si zahraje celý soubor příbramského Divadla Antonína Dvořáka. Jako tramvajačku Marii uvidíte hostující Lucii Pernetovou

Od té doby se ale hodně změnilo. „Jsou to opravdu velké rozdíly, protože v roce 1959 mělo divadlo 104 zaměstnanců, v současné době jich má 62,“ vysvětluje zástupkyně ředitele příbramského divadla Anna Čiperová. Místo původních 30 herců jich je v souboru v současné době pouze 14. „Je pravda, že se tehdy dělalo více premiér. My teď děláme do roka 5 nových her.“

Divadelní sál měl původně 557 míst. Teď čeká na rekonstrukci, po které se zmenší počet sedadel. Návštěvníci ale budou sedět mnohem pohodlněji.

Zajímavosti:

*Městské divadlo Příbram svou činnost zahájilo 15.srpna 1959. Kulturní dům ještě nebyl v provozu, a tak se první představení konala v příbramské Sokolovně. 

*Kulturní dům byl předán veřejnosti 7. listopadu v rámci oslav 42. výročí VŘSR. Divadlo oficiálně zahájilo provoz o den později slavnostní premiérou hry Františka Pavlíčka „Labyrint srdce“.

*Divadlo Antonína Dvořáka nese jméno po slavném hudebníkovi. Shodou okolností se první ředitel divadla jmenoval také Antonín Dvořák. Ten do Příbrami přišel ze zrušeného divadla v Benešově.

*Ze zrušených divadel v Benešově a v Hořovicích převzalo příbramské divadlo i část kostýmů, bot, vlásenek, ale také kancelářské stroje.

*Současně s divadlem zahájila v roce 1959 svou činnost i stálá loutková scéna. Celkem měla 7 loutkoherců, kteří zajížděli do okresů Beroun, Blatná, Dobříš, Hořovice, Benešov, Sedlčany, Písek a Votice.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio