Příprava cibulovin před sadbou, domácí vodárny, želva stepní

19. březen 2011

Dozvíte se, že koncem března bychom měli hlízy a cibule vyndat ze sklepa, zkontrolovat, ošetřit a připravit je tak na výsadbu. Nemáte na vaši zahrádce dostatečný přívod vody? Nevadí, v tomto díle vám poradíme. Problém můžete vyřešit domácí vodárnou. Jak pečovat o Želvu stepní se dozvíte od Petra Velenského, kterého se za vás ptal kolega Jan Zítka.

Příprava letních cibulovin a hlíznatých rostlin před výsadbou
Koncem března bychom měli hlízy a cibule vyndat ze sklepa, zkontrolovat, ošetřit a připravit je tak na výsadbu. Jak upozorňuje zahradník Václav Straka. O letních cibulovinách a hlíznatých rostlin s ním hovořil Jan Zítka.

Jarní očistné kůry v jídelníčku
Už naši předci dobře věděli, že období půstu, které přichází po masopustu, prospívá především zdraví. Na trhu dnes můžeme koupit nejrůznější drahé očistné kůry, ale víte, že pro své zdraví můžete opravdu hodně udělat pouze úpravou jídelníčku? Stačí vědět, co v jarním období z pochutin vynechat a co naopak častěji na talíř doplňovat. Na téma podpory zdraví v jarním období mluvila Markéta Vejvodová s Vítem Gregorem z centra zdravé výživy GrandeVita.

Domácí vodárny
Těšíte se sice na teplé počasí a na léto, ale už méně na kropení vaší zahrady? Není divu, obzvlášť , když se musíte tahat s konvemi, protože nemáte dostatečný přívod vody. Domácí vodárna vám ale pomůže tento problém vyřešit, a navíc se vám může na zásobování vody velmi dobře hodit i ve vašem domě. Všechny důležité informace pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová u Filipa Wernera ze společnosti Mountfield.

Želva stepní
Želva stepní žije v asijských zemích. Je zvyklá na drsné podmínky a její život ve volné přírodě je velmi zajímavý. Na toto téma, ale i o tom, jak o želvu stepní pečovat, pokud se rozhodneme si ji pořídit, si budeme povídat s Petrem Velenským. Za kurátorem Oddělení plazů pražské ZOO nás teď zavede Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr
Víte, že cukr můžete kromě oslazení čaje nebo kávy použít i k ochlazení popáleného jazyka? Když uložíme koláče nebo sýr do vzduchotěsné nádoby s kostkami cukru, vše zůstane čerstvé.

Spustit audio