Připravte se na letošní chladnější zimu otužováním

7. září 2022

Pokud chcete letošní zimní měsíce s omezenou možnosti topení přečkat v dobrém zdraví, včasná příprava organismu i obydlí, je zcela rozhodující. Na chladnější teploty v domácnostech připravte především vaše děti. Z otužování udělejte zábavnou hru a studenou sprchu zařaďte do denního režimu už nyní.

Prognózy říkají, že letošní zima bude velmi těžká, a to nejen kvůli různým klimatickým vlivům. Především díky tomu, že nebudeme moci topit tak, jak jsme byli ještě v loňském roce zvyklí.

To může být pro mnoho lidí velmi nepříjemné - obzvláště, pokud není v jejich silách narychlo změnit způsob topení, nemají dostatek topiva nebo jsou závislí na teplárnách a ústředním topení, které bude mít nižší výkonnost.

Studená sprcha jako nová součást našeho života

Jak se na letošní zimu včas připravit, abychom nižší teploty doma i v práci přečkali bez zdravotních problémů? A čím vlastně začít? Především co nejdříve s otužováním. Studená sprcha nejlépe po ránu je pro zocelení organismu a jeho přivyknutí na nižší teploty to hlavní.

S tím jde ale ruku v ruce také budování imunity. Časté procházky a pohyb na čerstvém vzduchu v přírodě, zdravá výživa založená na dostatečném množství zeleniny, ovoce i ryb, je základ. Je nutné také po celý podzim i zimu dbát na příjem vitamínů, ovšem nejlépe v přírodní formě. To znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, která ale roste na našem území.

Otužujte i vaše děti. Vyhnete se mnoha nemocem

Na chladnější zimu a méně topení je nutné připravit především děti, které jsou mnohem křehčí. Bohužel, otužování studenou sprchou není to, co by podstupovaly s nadšením. Abyste se vyhnuly křiku a problémům, zkuste vše dětem podat jako hru nebo soutěž. Zkrátka, kdo z rodiny vydrží pod studenější sprchou a kdo nejdéle.

Nenechte na podzim děti vysedávat u počítačových her s brambůrky. Obzvláště letos je nutné, abyste všichni společně pravidelně chodili na procházky do přírody a celá rodina se zocelili.

Svetr nebo ponožky?

Připravit sice musíme v první řadě své tělo, ovšem právě teď je ten správný čas myslet i na další praktické záležitosti našeho domova. Zavčas si sežeňte dostatek teplých dek, svetrů a především ponožek. Ty jsou to nejdůležitější. Pokud vám bude zima, nedopusťte, aby Vám bylo chladno právě od nohou. Ty si držte stále v teple. Kromě rýmy vás pak může přes zimu trápit i zánět močových cest. Pokud Vám bude chladno, organismus si právě přes chodidla můžete naopak prohřát.

První pomoc je vložit do nádoby s horkou vodou na několik minut nohy dokud se dostatečně neprohřejí. Po lázni je nutné chodidla dobře osušit a hned si obléci teplé ponožky. Díky reflexním bodům se organismus může touto cestou ohřát. A právě naopak i ochladit, pokud budete doma běhat naboso. Tuto část těla je proto nutné hlídat a předcházet tak pocitu chladu po celém těle.

Připravte si na zimu také své obydlí

Zkontrolujte už nyní, jestli vám dobře těsní okna a raději si na letošní zimu kupte zavčas nové těsnění. Ještě důležitější je prověřit, jestli netáhne pod dveřmi. Pokud ano, při nižších teplotách to může být mnohem nepříjemnější. Můžete pak nastydnout právě od nohou, které pak budou chladem nejvíce zasažené.

Pokud to dispozice bytu nebo domu dovoluje, rozhodně je lepší postel přemístit do vnitřní místnosti, která nemá venkovní zdi. Tyto stěny jsou pak chladné i uvnitř, a pokud se nebude dostatečně topit, budete v těchto místech cítit ještě větší chlad. Pokud to jinak nejde, postel alespoň přesuňte ke zdi, která je vnitřní. V každém případě co nejdále od okna, kde může značně táhnout i s těsněním a můžete se nastydnout.

Pokud víte, že vám finance nedovolí vytápět všechny místnosti bytu na dostatečnou teplotu nebo jste závislí na teplárnu a ústřední topení, vyplatí se nábytek a dispozici bytu na tuto zimu přeměnit a sestěhovat se s rodinou do jedné vnitřní místnosti. V každém případě, pokud chcete letošní zimní měsíce s omezenou možnosti topení přečkat v dobrém zdraví, včasná příprava organismu i obydlí, je zcela rozhodující.

Spustit audio

Související