Pro Pavla Suchana je každý prožitek zatmění měsíce neopakovatelným zážitkem

27. říjen 2023

Tematika vesmíru zaujala Pavla Suchana už v dětství, kdy mu rodiče splnili velké přání a koupili mi profesionální dalekohled k pozorování noční oblohy. Dnes se jako tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR snaží o popularizaci astronomie a aktivně se věnuje problematice světelného znečištění. Na jeho počest byla pojmenována jedna z planetek ve Sluneční soustavě a v roce 2012 obdržel Medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy.

V sobotu 28. října nás čeká jedinečný astronomický zážitek. Přímo na státní svátek výročí vzniku samostatného Československa proběhne zatmění měsíce. Je to jeden z mnoha vesmírných úkazů, který se v rámci své profese chystá veřejnosti více přiblížit Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.

Čtěte také

Ačkoliv astronomii přímo nestudoval, sám si v tomto oboru celoživotně doplňuje vzdělání. Nejprve dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně jako popularizátor astronomie. Od roku 2004 je tiskovým tajemníkem Astronomického ústavu Akademie věd České republiky a na stejné pozici pracuje i v České astronomické společnosti.

Astronomie byla vždy jeho srdeční záležitostí, a proto se snaží veškeré objevy veřejnosti předávat i z hlediska svého osobního prožitku. Zítřejší zatmění měsíce pro něj bude již jedno z mnoha, které za svůj život prožil a pečlivě pozoroval. Je to pro něj pokaždé silný zážitek a každé zatmění, ať už měsíce nebo slunce, prožívá jinak.

Světelné znečištění jako hlavní problém astronomů

Noční oblohu pozoruje rád, a to jak pouhým okem v přírodě nebo pomocí profesionálního dalekohledu. Za pozorováním noční oblohy v přírodě je ale nutné odcestovat do odlehlých míst. Nejkrásnější pozorování je podle Pavla Suchana například v Pošumaví nebo v pohraničních oblastech, kde je nízké osídlení. Rád si pak najde místo s velkým rozhledem na obzor a sleduje posun hvězd.

Bohužel, v dnešní době už na našem území nikde nenajdeme skutečně tmavé místo s přirozeným nočním prostředím. Světelné znečištění je v současnosti velkým problémem a to je ostatně tematika, které se Pavel Suchan velmi aktivně věnuje mimo jiné i a na hvězdárně v Ondřejově. Je předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu ČAS a v roce 2001 byl pověřen vyjednáváním v Parlamentu České republiky k začlenění světelného znečištění do zákona.

Informace o vesmíru předává srdcem

Pokud Pavla Suchana zastihnete v kanceláři, je doslova obklopen letáky a knihami o vesmíru. Ostatně jsou to mimo jiné materiály, které dále distribuuje v rámci osvěty. Díky svému zájmu o astronomii se snaží veškeré informace, které má za Astronomický ústav AV ČR předat veřejnosti, připravit s velkým osobním zaujetím.

Ze své pozice má možnost být osobně nejen u některých vesmírných objevů, ale také veškeré vesmírné úkazy prožívat přímo u profesionálních astronomických dalekohledů. Ostatně na hvězdárně v Ondřejově je rád představuje v rámci exkurzí i veřejnosti.

Občas ale zajde k dalekohledu, který je přímo nad jeho kanceláří v Astronomickém ústavu v Praze. Tento dalekohled určený především ke studijním účelům je sice opravdu pouze „po ruce“, bohužel díky velkému světelnému znečištění v Praze je z něj možné sledovat pouze větší objekty. Například právě nadcházející zatmění měsíce, které ale bude určitě zážitkem i pro všechny, kteří ho budou sledovat i pouhým okem.

Spustit audio