Tomáš Barták dělal osobního kočího císaři. Zahrál si s hvězdami světového filmu, na plátně je ale neviditelný

28. listopad 2023

Mistr opratí Tomáš Barták vozil v kočáře císařovnu Sissi, herce Morgana Freemana i Orlanda Blooma. Téměř padesát let spolupracuje s filmovými štáby, cvičí a zajišťuje pro ně koně do reklam, pohádek i seriálů. Pracuje každý den v týdnu. Často vstává už ve dvě ráno, aby byl v šest hodin na place.

Domluvit termín rozhovoru s Tomášem Bartákem nebylo snadné, protože jde z jednoho natáčení do druhého. Nedávno se podílel například na natáčení seriálu Sissi. Ve zbývajícím čase se věnuje výcviku koní a půjčovně kočárů. Bývalý kravín v Mlékovicích ukrývá obří depozitář elegantních kočárů, pohřebních a poštovních vozů, vesnických žebřiňáků i vojenských povozů. Kočáry zabírají nejen přízemí, ale také půdu, kam je nutné kočár vytáhnout speciálním výtahem. Všechny povozy a doplňky jako lucerny, kufry a další rekvizity si na farmě sami také restaurují a připravují na natáčení.

Tomáš Barták půjčuje do filmu historické kočáry

Stáj Tomáše Bartáka získala několik titulů Mistra republiky a několikrát se účastnili i Mistrovství světa. Ke koním ho to táhlo už od dětství, takže nakonec se vyučil v Kladrubech a od té doby je u koní od rána do večera. Spolu s ním tam pracuje i většina členů jeho rodiny. Když zrovna nenatáčí, účastní se městských slavností, zajišťuje společenské akce, fotí s modelkami nebo vozí nevěsty v dobových kočárech. Při tom všem postupně opravuje historickou tvrz v Mlékovicích.

Mistr opratí

Tomáš Barták za desítky let nasbíral bohaté zkušenosti ve více než stovce filmů, seriálů, pohádek a reklam. Zahrál si se světově proslulými herci, některým dokonce dělal dvojníka, přesto ho na filmovém plátně jen stěží zahlédnete. „My se snažíme hrát tak, aby nás nikdo neviděl, protože když se točí film, tak nás je málo a my se tam potřebujeme zopakovat. Takže zásada je, když to vyloženě nechtějí, tak nekoukat do kamery a dělat jako že tam nejsme, “ vysvětluje Tomáš Barták, který má za sebou celou řadu nejen sportovních, ale i chovatelských úspěchů. V minulosti získal titul Mistr opratí.

Jak se točí jízda kočáru bez kočího? A jaké koně v jeho stájích najdete? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Na skladě je i několik typů pohřebních vozů
Spustit audio