Problém šumění v uších by nejprve měl vyšetřit praktický lékař

5. červen 2024

Tak zvaný „tinnitus“ neboli laicky řečeno „šumění v uších“ může být zdravotní problém, který sice z počátku můžeme bagatelizovat, pokud je ale intenzivní nebo trvá již velmi dlouho, jedná se o velmi nepříjemné zdravotní potíže. Stále slyšíme pískání nebo šumění, které může eskalovat až do pocitu hučení v hlavě.

Za vznikem problémů se stálým šuměním v uších nemusí stát pouze problémy se sluchem. Důvodů je několik – nejčastěji čerstvě zjištěná hypertenze nebo zablokovaná krční páteř. Ačkoliv tedy máme problém v uších, důvody mohou být různé a první cesta pacienta by měla být za jeho praktickým lékařem.

Ten by měl pacientovi nejdříve změřit tlak a zjistit také stav krční páteře. Pokud má ztuhlé krční svaly nebo svaly ramenou, je na místě také rentgen krční páteře, aby se vyloučila blokáda. Zároveň je ale také odeslán na oddělení ORL.

Ušní lékař potvrdí nebo vyvrátí příčinu v oblasti sluchu

Vyšetřením sluchu se potvrdí nebo vyvrátí, jestli je příčina potíží ve vnitřním uchu. Může se jednat o banalitu, například „špunt“ v uchu. Stává se to lidem, kteří si příliš čistí uši ušními tyčinkami, ušní maz pak nechtěně zatlačí hluboko do zvukovodu a ten pak může tlačit na ušní bubínek. Pak stačí odborný výplach zvukovodu a problém je vyřešn.

Složitější je, pokud se zjistí poškození vnitřního ucha. Zde už pak veškerá léčba přechází na ušního specialistu. Pacient je pak odeslán na další specializovaná vyšetření, aby se vyloučilo poškození vnitřního ucha. Ušní lékař pak také již sám řeší další léčbu.

Léčba se stanovuje podle příčiny

Pokud je problém ve vnitřním uchu, léčba je náročná a dlouhodobá a není u všech účinná. V tom případě je nutné se vybavit trpělivostí. Jestliže ale ušní lékař vyvrátí problém s vnitřním uchem, léčbu řeší praktický lékař.

Při problémech s vysokým tlakem se pak většinou šumění v uších srovná při dlouhodobém užívání léků na vysoký tlak. Pokud je příčinou zablokovaná krční páteř, problém se léčí rehabilitací a pacient může být poslán také na neurologické vyšetření. Problém s šuměním v uších je ale nutné řešit, sám od sebe se nespraví. Je důležité zjistit příčinu a tu pak odstranit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.